В последните няколко дни Китайското правителство е направило крачка на зад и е забранило отварянето на Twitch на територията на цялата страна. Това е страшен удар над гейминг сцената и вероятно прекъсва достъпа до последния източник на информации за геймърите в страната. Youtube отдавна е баннат, както Google, Facebook и още много социални медии и платформи, Twitch беше единствената възможност за китайския народ да следи провеждащи се e-sport турнири, излизащи игри (които не са достъпни в региона) и бих казал, единствения свободен източник на информация.

Тъжно, но Китайския пазар е отделен с желязна завеса от останалата част на света, издаването на игри е под стог правителствен контрол и претърпява жестока цензора, включваща промяна на сюжетната линия, диалози,премахването и подмяната на персонажи и други. Много игри дори не могат да стигнат до там и просто не са допуснати до издаване.

Историята помни 13 годишен конзолен бан, който беше повдигнат едва през 2014-та година. С други думи – в Китай дори не бяха виждали PS2, а PS3 се появи цели 8 години след излизането си. Повече може да прочетете тук.

За да придобиете в какви страшни размери се простира цензурата, може да прочетете за случая на Battlefield 4 и DLC пакета China Rising  – в общи линии, след излизането му играта беше забранена, беше издадена заповед всички файлове свързани с въпросното да бъдат изтрити от потребителите, а Electronic Arts бяха обявени за заплаха на националната сигурност.

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com