Xbox Series X – дизайн, информация, ексклузивен контент, обратна съместимост и … първи геймплей кадрти

Без предупреждение и като гръм от ясно небе, по време на Game Awards, от Microsoft взривиха сцената и представиха (в пълния му блясък) следващото поколение Xbox. Аз трябва да си призная, че останах изненадан, макар от Microsoft винаги да са изпреварвали Sony в анонсите си, моите очаквания бяха, да го направят догодина. Получихме всичко, за което сме жадували – дизайн, някаква идея за способности, обещание за обратна съвместимост, ексклузивен контент и вероятно най-важното от всичко казано – първи геймплей кадри.

Следващото поколение Xbox ще се казва Xbox Series X. Официално трейлърче :

 

 

Дизайна е нещо ново за конзолния свят – доста опростен и … със сигурност различен. Напомня доста на PC Tower кутия. Може да бъде поставен както хоризонтално, така и вертикално, без да пречи на охлаждането. Контролера също е претърпял промяна, макар да е по незначителна в размер и форма. Аз си признавам, че ми харесва.

Не получихме конкретни спецификации, но имаме най-важното – видеокартата ще е базирано на последния Zen 2 на AMD и следващата генерация RDNA архитектура и ще е … 4 пъти по мощена от това на Xbox ONE X. 4K резолюция в 60 кадъра ще бъде стандарт, като от Microsoft добавят, че ще бъде способно на 8K резолюция и 120 кадъра в секунда ! Не съм сигурен по какъв начин да разбирам въпросното, но поставям един съмнения, че няма да се отнася за игри.

 

И ако горното не е достатъчна изненада, ни беше представено и обявено продължението на хитовата игра на Ninja Theory – Hellblade II: Senua’s Saga. Кадрите в трейлъра са само и единствено in-game/engine такива и са заснети именно от Xbox Series X. С други думи, макар само за няколко секунди, може да видим геймплей директно от новата конзола :

 

Отново ще подчертая – въпросното не е CGI, а е изцяло изградено от самия енджин и in-game кадри от играта. Изглежда зашеметяващо, детайлите на заобикалящата среда никога не са изглеждали толкова изостреени и реални. 

 

Друго важно, заявено от самия Phil Spencer (вице президент на „Gaming at Microsof“) :

 

  • конзолата има обратна съвместимост – не е изяснено, но се предполага, че ще е съвместима с Xbox ONE игри и вероятно по старите поколения
  • 15 студия разработва ексклузивен контент

 

Последното си е правилния подход – ексклузивния контент се завръща за Xbox. На практика Xbox ONE нямаше такъв и всички игри имаха версия за други платформи.

 

Всички видяно е доста хайпващо, конзолата идва през зимния период в края на 2020-та година.

Written by: gataka

1 Comment Added

Join Discussion
  1. Spewn! 16.12.2019 | Отговор

    SONY и т’ва поколение спечелиха, преди дори и да е започнало.
    Айде със здраве 😉

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : office@consoles.bg