Има начин да си пуснем на Xbox Series X и S … игри за PlayStation 2

Нещо изненадващо и доста приятно – оказва се, че по заобиколен начин, може да си пуснем PlayStation 2 игри на новите Xbox Series X и Series S. И не става дума за модване или преправяне на хардуер или софтуер, а за доста официален метод.

За семейството на Xbox е предвидена програма за разработчици, нарича се Developer Mod и всеки може да кандидатства на следния адрес : https://developer.microsoft.com/en-us/store/register/

Има еднократна такса от 19 долара и ако бъдем одобрени, ще получим възможност да стартираме приложения и контент, който не е достъпен за обикновения потребител. Едно такова приложение е именно RetroArch – емулатор, с който могат, да се подкарват ретро игри, като NES (Nintendo Entertaiment System) , Snes ( Super NES), N64, Gameboy, Mame и NeoGEO (аркадни автомати), Sega, Atary, още много друго, включително и … PlayStation 1 и PlayStation 2.

И след тога казано, надали ще е изненада, че света в момента е полудял и вероятно от Microsoft не смогват, да обработят получените заявки. Темата е на дневен ред в почти всички специализирани сайтове, форуми и фейсбук групи.

 

Ето видео, което показва нагледно доста от казаното :

 

 

Новия Xbox Series (X/S) има обратна съвместимост с Xbox Classic, Xbox 360 и Xbox ONE. И понеже това не стига – ъпскейлва картината, засилва фрамрейта и дори добавя HDR в реално време. И към това може да добавим, възможността да играем PS1 и PS2 игри. Just Epic ! Xbox Series S струва 600 лева и изброените възможности я правят доста примамлива машинка.

И след тази позитивна новина, има нещо тъжно, на което мога да акцентирам – PlayStation 5 ограничава обратната си съвместимост до PS4 игри. Не защото не може, а защото … не иска. Давам ви пример – PlayStation 4 има страхотен и много можещ PS2 емулатор, който изкарва от сорс файловете на играта по висока резолюция, кадри в секунда и засилени текстури. И ако казаното ви изненадва, си има причина – пази се в тайна и се ползва само и единствено за препордаване на стари класически заглавия в PS Store, които може, да закупим от 10 до 15 долара :

 

Много тъжно, но факт. Дори ще отида по далеч -предполага се, че обратната съвместимост на PS5 с PS4 игри е в резултат на силния натиск и нуждата да се бори с функциите на конкурентната конзола.

Written by: gataka

1 Comment Added

Join Discussion
  1. Spewn! 04.12.2020 | Отговор

    Сони се подиграваха на Майкрософт преди 7 години, а в момента правят същото. От друга страна, в момента Ексбокс-а го превръщат в компютър със затворена системна среда, което е добре дошло за нас.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com