Ретро колекция, на която попаднах съвсем неволно в град Варна

Какво нещо е случайността. Вчера останах изключително изненадан, когато съвсем случайно влязох в малко сервизче за телефони, намиращо се в блокче в квартала Колхозен Пазар, град Варна. Отворих вратата и първо забелязах собственика, който си ремонтираше небрежно едно телефонче на бюрото и след това ме удари картината – стелажи осеяни с ретро дискове, кутии с ретро конзоли – GameBoy Advance, Sega, Nintendo, Atari, 3DO, два аркадни автомата, единия от 79-та година. Какъв е шанса да попадна на такава колекция и то толкова случайно.

Собственика се казва Николай и колекцията е завидна, покрила е 80% от сервизната плоющ и е оставила доста малко място за работа. Освен изложеното има още много, твърде много, но няма място и всичко е прибрано чинно в кутии и големи кашони и за съжаление на снимките се вижда само една малка част. Всичко е породено от личното хоби на собственика и е събирано с години, a вероятно и десетилетия. Няколко снимки :

 

 

 

 

Колекцията включва :

 

 • ретро конзоли
 • актуални конзоли
 • всякакви разнообразни и странни аксесоари и периферия
 • всякакви видове джойстици
 • игри, много от които чисто нови, вероятно струващи стотици левове само едната
 • лимитирани издания на игри
 • фигурки
 • и други

 

За първи път в живота си виждам и се докосвам до Virtual Boy – първото геймърско устройство за виртуална среда от далечната 1995-та година. Чистичка история, произведена в много малко бройки :
 

 

За съжаление прекарах само няколко минути в помещението, сигурен съм че там са скрити доста повече подробности и интересни джаджи. Снимките са направени с позволението на собственика.

 

Едни адмирации към отдадеността и търпението, което се изисква за събирането на въпросната колекция. Надявам се някой ден колекцията да се премести в едно голямо и заслужено помещение и да може да се изложи, както му е реда.

Written by: gataka

2 Comments Added

Join Discussion
 1. Luke 27.03.2018 | Отговор

  Дейм! Как да не завидиш! Първо на Николай, а после и на Гатака! Евала! От утре обикалям всички сервизи с надежда.

  • gataka 29.03.2018 | Отговор

   Някой ден ще се върна там да направя повеч снимки и вероятно и видео 🙂

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com