Cobra ODE : инсталине на multiMAN, подготвяне и стартиране на игри

Забележка : темата е стара и метода в нея е остарял, за актоално и пълно ръководство, тук : PlayStation 3 Cobra ODE ръководство

 

Cobra ODE работи само с външна USB медия (хард/флашка), вътрешния хард диск е неизползваем за качване на игри, поне на този етап. Препоръчително е харда да има само един дял и да е с файлова система NTFS.

Ако харда е във файлова система FAT32 .ISO файловете ще е необходимо да се раздробяват, а ако харда е на повече от един дял конзолата разпознава само първия NTFS дял който открие и игнорира всички останали.

 

Инсталиране на multiMAN :

 

Нужни файлове :

multiMAN 4.46.01  за Cobra ODE

cobra.db (Cobra database файл)

 

 • Създайте нова папка на външното USB устройство с име „COBRA“, с главни букви (задължително), без кавички. Сложете в нея двата файла : manager.iso (multiMAN, името трябва да е задължително manager.iso, не го променяйте) и файла cobra.db.
 • Сложете флашката в USB порта на външната контролна платка на Cobra ODE, сложете ключето на „EMU“ и стартирайте конзолата.
 • Сложете в конзолата оригинален диск (задължително), в менюто на мястото на оригиналния диск ще се появи иконка на multiMAN, като името ще е замаскирано като демо диск,  и може да го стартирате :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

Забележка : ако няма диск в конзолата иконката няма да бъде показана. В „Emulation“ мод (когато Cobra ODE работи) разчитането на диска може да стане със забавяне или да не се покаже, в този случай извадете диска и го поставете отново (за Super Slim конзолите е нужно само да отворите капака за диска и да го затворите отново).

 

Конвертиране/подготвяне на игри в ISO формат

 

До този момент всички игри са качвани в екстрактнат формат – една папка с всички файлове в нея. За да се ползва с Cobra ODE играта е необходимо да е в ISO формат. Процедурата е лесна и автоматична.

Нужен софтуер :

genps3iso.exe

 

 • Първо определете главната директория на играта (ако е архивирана – разархивирайте), следвайте тази схема да определите папката на играта :

 

tip

 

В главната директория на играта трябва да фигурират задължително директория PS3_GAME и файл PS3_DISC.SFB, по това ще я познаете. В конкретния случай, показан на картинката главната директория е Blus-3031.

 

 • Стартирайте програмата genps3iso,  изберете точно определената директория на играта и дайте OK :

 

genps3iso1

 

 •  Програмата ще ви запита къде да запазите готовия конвертиран ISO файл, напишете име, изберете подходяща директория и натиснете SAVE :

 

genps3iso2

 

 • Програмата ще ви попита дали искате да разделите ISO файла на малки части – за NTFS дял изберете NO, за FAT32 (не се препоръчва) изберете YES :

 

genps3iso3

 

 •  Програмата ще започне да работи, изчакайте няколко минути, след като свърши натиснете ENTER за да излезете от нея :

 

genps3iso4

 

 Качване на игри :

 

Игрите се качват във същата USB медия (флашка/хард диск), на която се намира Game Manager (в нашия случай multiMAN).
Създайте нова папка с име PS3_GAMES на външната памет и копирайте всички игри в .ISO формат вътре.

 

Директориите трябва да изглеждат така :

 

tip2

 

Стартиране на игри :

 

 • Пуснете конзолата в „EMULATION“ мод (ключето на външната контролна платка на EMU), сложете оригинален диск и стартирайте multiMAN
 • Изберете игра от колонка GAME и натиснете X

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 • Конзолата ще ви запита дали искате да заредите играта в ODE мод – изберете YES :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

 •  Играта ще се зареди и multiMAN ще поиска да изключите конзолата от контролера – направете го :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

 •  Пуснете конзолата и на мястото на иконката на оригиналния диск (където преди това беше multiMAN) ще е заредена избраната игра и може да я стартирате :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

Забележка : след избирането на играта тя ще е активна докато диска бъде изваден (за Super Slim конзолите е достатъчно да се отвори капака на драйва). Изваждането на диска рестартира функциите и след като се върне на иконката ще е активен отново multiMAN и ще може да се избере нова игра.

Written by: gataka

5 Comments Added

Join Discussion
 1. Здравеи имам един въпрос не е по темата но като почна да играя онлаин ако ми поиска да кажем ъпдеит на играта или конзолата да го направя ли ?

 2. bobsaa 06.10.2013 | Отговор

  Малко не е тук мястото за този въпрос,извинявам се но ка4их си една игра и като я стартирам ми излиза гре6ка 80010017.Какво да правя. Играта е Homefront

  • gataka 06.10.2013 | Отговор

   С Cobra ODE ли си?

   За начало провери дали си с CFW 4.46, ако си с по ниска ъпдейтни до този официален фирмуер, не забравяй да изключих хака преди да ъпдейтнеш.
   След това ъпдейтни си бутлоадера и фирмуера на Cobra ODE до последните версии. Има известен бъг, когато в играта липсва иконка (.pkg фаял) и тя не тръгва. Това е оправено със софтуерен ъпдейт. Исъщо сложи последния multiMAN 4.46.04 за Cobra ODE, има го на сайта.

 3. stel92 13.09.2013 | Отговор

  Има ли иначе инфо дали е голяма възмовжноста от банн ако си сложя Cobra ODE?
  Супер гайд Браво!!!

  • gataka 13.09.2013 | Отговор

   За сега не е ясно, не се знае дали Sony могат да открият ползването му.

   Никой до сега, който има такова устройство не се е оплакал от бан, но вероятно трябва да мине повече време.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com