Колко ще струва PlayStation 5?

През последните няколко месеца, от Sony споделиха с нас какво да очакваме от PlayStation 5 – характеристики, контент и дори дизайн. Но остана нещо неказано и вероятно най-важния аспект, от който ще зависят продажбите на конзолата – точната цена. Ако сте се интересували и сте разгледали специализираните сайтове, блогове и дори фейсбук групи – ще намерите слухове, спекулации и предположения, посочващи цени от 500 евро до 1200 евро. За добро или за лошо, всичко казано, за момента може да си остане само и единствено една догадка. Днес имайки малко време, реших да ви представя една гледна точка и моите разбирания за нещата.

През последните години гейминг индустрията се промени коренно. Отдавна приоритет са продажбата на игри, in-game покупки и разбира се абонаментните услуги. И след това казано, съвсем естествено, колкото повече конзоли има в обръщение, толкова повече хора ще играят и ще си купуват от споменатото. Това, което искам да кажа – един потребител ще си купи само една конзола, от която може да се спечели само един път, но същия потребител има потенциалът да закупи от няколко до десетки игри, да си плаща абонамент всеки месец и/или дори да изхарчи от стотици до хиляди долара във free-2-play игра с покупки в приложението, като Fortnite. И ако последното ви се струва странно – статистиката е еднозначна и то генерира милиарди на индустрията.

Ще отида и малко по-далеч – има една легенда, че PlayStation 4 и Xbox ONE се продават/продаваха на себестойността си и/или дори на загуба. И вероятно, не е далеч от истина. На всеки черен петък ставахме свидели на невиждани намаления на конзоли. Един пример – PlayStation 4 Slim с обикновена цена от 600 лева, биваше намален на 400 или дори 380 лева. От тази цена трябва да извадим – 20% данък печалба, процент печалба за дистрибутора, процент печалба за реселъра, международен транспорт, вътрешен транспорт и дори други разходи, като такива за гаранционни услуги. И какво става накрая … себестойността на този хардуер трябва да е под 200 лева. През 2020-та година, хардуера вероятно значително е поевтинял, но преди 4 години тази сума … е трудно вероятно да е реална.

И причината горното да се случва, е именно целта повече потребители да разполагат с конзоли и да се превърнат в потенциални клиенти за игри и абонамент, които в последствие да генерират милиарди приходи.

След всичко казано, цената на PlayStation 5 трябва да е примамлива и лесно достъпна, дори за най-обикновения потребител. Моето предположение е, че ще се продава на превърналата се в стандарт цена за PlayStation 4 Pro и Xbox ONE X – между 800 или 900 лева.

Времето ще покаже и под какъвто и ъгъл да го погледнем, остават само няколко месеца, до официалното излизане.  Ако вие виждате нещата по друг начин – оставете едно коментарче, кажете какво мислите и колкото според вас ще е цената.

Written by: gataka

3 Comments Added

Join Discussion
  1. Wargasmo 18.06.2020 | Отговор

    Не се напрягайте толкова да го мислите.Гатака го е казал много точно.“Майката“(конзолата) трябва да е на достъпна цена за обикновенния потребител,защото е един път.Останалото си го вземат от продажба на игри.Аз имам PS4 от 2014,копувам предимно и единствено дигитално до сега и са се събрали малко над 400+ игри.Ако взема да ги калкулирам ще излезе,че съм можел да си купя още 3 PS4 PRO или повече както и да е.Така че мисля,че цената и ще е нещо от сорта на 850/950лв.И дори да ви казват че са на загуба(което може и да е така),не им вярвайте ;)Имайте си заделени едни 1000лв и си гледайте кефа,не се тормозете да се чудите и да четете спекулации от някакви си сайтове,които и те не знаят ама определят цена.Когато му дойде времето SONY ще сподели.До тогава ще си почакаме.

  2. Spewn! 18.06.2020 | Отговор

    599 $ за стандартната конзола, 499 $ за Digital Edition.

  3. Спотед мен ще тръгне за малко над 1000, може би 1100 – 1200 и ще падне през първите до 6 месеца на цената, която казваш.Говорим за минималното – конзолата с един джойстик.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com