Neuralink – технология, с която да управляваме компютър само с мисъл (видео)

Днес от нищото Neuralink представиха на света, в специално видео, до къде е стигнала тяхната респективна технология и на какво е способна. Едно подсещане за случващото се, макар вероятно някой от вас, да знаят много повече от мен по темата – Neuralink Corporation беше създадена от Elon Musk през 2016-та година, с едничката цел разработването на BMIs (implantable brain–machine interfaces), или по разбираемо – мозъчни импланти.

 

 

На видеото виждате Пейджър – маймунка от рода макаци с поставен чип в мозъка, голя колкото монета . Научен е, да ползва джойстик и да играе игри, като понг. Принципа на технологията – специализиран софтуер следи в реално време информацията, подадена от невроните в мозъка и ги сравнява с движенията, извършени от джойстика. Само след няколко минути създава профил и с математическа точност знае, какви физически движения ще бъдат извършени, само и единствено от получената информация от невроните – без да следи действията на мускулите.

Следващата стъпка може да видите на 1:37 минута – джойстикът вече не е включен и управлението на играта става само и единствено от декодираната информация, получена от мозъка.

 

Видяното показва изумителна точност и прецизност. Субекта дори не подозира, че джойстика вече не се ползва. Въпросната технология има огромен потенциал, като разработчиците целят, да бъде интегрирана и ползвана от хора с физически увреждания – без нуждата от (ползването на) мускули и крайници, да имат възможността, да боравят с персонален компютър и телефон.

Изглежда, като извадено от някоя научнофантастична книга и си е невероятно, да го видим в действие. 

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com