Google Stadia – следващата стъпка за гейминг индустрията и най-мощната клауд гейминг платформа

Технологиите напредват и с тях и нашата любима гейминг индустрия. От години се спекулира с клауд гейминга и очакванията са да заема централна позиция и евентуално, бавно но славно, да замени всички познати платформи и конзоли. От Sony вече експериментират с въпросното в лицето на PS Now , от Microsoft имат големи планове, които тепърва очакваме да бъдат разкрити, но най-голямата стъпка в тази насока идва от неочаквано място, а именно от гиганта Google.

 

Информацията беше представена във вторник от сцената на превеждащото се днес за последен ден GDC 2019 (Game Developers Conference). Докато, след серия слухове, света очакваше технологичния гигант да покажат ново гейминг устройство, евентуално нова конзола, от компанията ни шокира и представиха Stadia – най-мощната кауд гейминг платформа, даваща свободата да играем игри от разстояние, директно в нашия броузър. Най-важното от евента, събрано в 5 минути :

 

 

И за тези, които не са наясно с концепцията като цяло :

 

Какво се случва :

  • не притежаваме играта, не я теглим, не я инсталираме
  • тя зарежда на отдалечен компютър
  • получаваме образа и изпращама команди от джойстик

 

Изисквания :

  • добър интернет с ниско латенси
  • устройство поддържащо google chrome – таблет, телефон, компютър, телевизор, картоф или друго.

 

Поддъържа 4K ревозлюция и дори HDR. Ще има дълбока интеграция в youtube и бутон за „Play“ ще се появи във видео клипове, маркирани с геймлей от играта. 

 

С други думи, не е нужно да купуваме игри и хардуер, а да ги наемаме. Взимаме едно устройство със слаби характеристики, което не може и да си мечтае за Doom, натискаме бутон Play и играта тръгва с максимално висок перформанс, директно в нашия браузър и може да играем на всякъде и по всяко време.

 

Две официални трейлърчета :

 

 

 

Лудницата е страшна, новата платформа има потенциала да промени гейминг индустрията и дори бих добави, че е най-значимото нововъведения като цяло от десетилетия на сам. Концепцията води със себе си доста улеснения и за двете страни :

Разработчиците по лесно ще оптимизират продуктите си – няма да има нужда да се съобразяват с всички възможно хардуерни продукти на пазара – видео карти, процесори и всичко останало. Няма да има нужда от плануване и разработване на затворени системи (конзоли) и притеснения, в кой момент хардуера ще остарее. Пиратстването ще бъде сведено да абсолютния минимум.

За нас потребителите – лесен и бърз достъп до каталог с игри, няма нужда да инвестираме в скъп хардуер и нещо също доста важно – маменето в онлайн игрите ще бъде на практика невъзможно.

 

За да придобием малка представа за възможностите на платформата – услугата стартира с хардуер, дедикейтнат за всеки потребител, с характеристики способни на – видео 10.7 teraflops, процесор  2.7GHz x86 и 16 GB рам. За сравнение, най-мощната конзола в момента, Xbox ONE X е способна на 6 teraflops. За начало ще имаме възможност да играем на/до 4K резолюция и 60 кадъра, но се говори за бъдеща поддръжка на 8K резолюция и 120 кадъра. И тук идва момента, в който отдалечените компютри могат да бъдат ъпгрейдвани/сменяни по всяко време и перформанса да се вдига неусетно.

 

Очаква се услугата да стартира тази година, все още няма информация за цените и като цяло какво точно ще представлява абонамента – дали ще имаме възможност за закупуване на игра, или само ще наемаме за време, или и двете заедно.

 

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com