Apple и Google премахнаха Fortnite от магазините си и са в съдебна битка с Epic Games

Нещо ври и кипи на сцената и дори заплашва да разтресе една индустрия, която е изградена на база милиарди приходи годишно. От два дни Fortnite е премахнат от App Store и Google Play. Причината е, че компанията седяща зад играта Epic иска и реално … прескочи изплащането на комисионната на двата гиганта Apple и Google. Договора между споменатите страни, позволява седящите зад респективните магазини, да прибират 30% от приходите, генерирани с микротранзакции. Огромна сума, от която Epic се оплакват от години.

Без предупреждение и съгласуване, във Fortnite е добавена нова възможност за заплащане, носеща името „Epic direct payment“, прескачаща двете платформи. И ако това не стига, дори цената е намалена значително, за да направи алтернативното плащане още по атрактивно.

 

 

И след горното от Apple блокираха Fortnite от магазина си и играта не може да бъде изтеглена или да получава ъпдейти. Няколко часа по късно същото последва и в алтернативната платформа Android. Причината е проста – ъпдейта, добавящ новата опция, не е обсъден и не е получил одобрението на двете компании и в допълнение възможността за директно заплащане е в разрез с правилата и договора, който има всеки един разработчик с платформите.

 

Официалното обръщение на Apple (превод ) : 

 

Днес Epic Games предприеха неуместната стъпка, да нарушат насоки, които се прилагат еднакво за всеки разработчици и са създадени така, че да съхраняват магазина безопасен за нашите потребители. Като резултат тяхното приложение Fortnite е премахнато от магазина. Epic активираха възможност в тяхното приложение, което не беше прегледано или одобрено от Apple; и те го направиха с изричното намерение да нарушат насоките относно in-app плащанията, които се отнасят към всеки разработчик, който предлага дигитални стоки и услуги.

Epic има приложения в App Store от десетилетие и се е възползвала от екосистемата на App Store – включително неговите инструменти, тестване и дистрибуция, която Apple осигурява на всички разработчици. Epic се съгласи на условията и насоките на App Store доброволно и се радваме, че те създадоха такъв успешен бизнес във App Store. Факта, че техния бизнес интереси водят, до настояване за специални договорки, не променя факта, че тези насоки създават равнопоставени условия за всички разработчици и правят магазина безопасен за всички потребители. Ще положим всички усилия да работим с Epic за разрешим този проблем (нарушения), така че те да могат, да върнат Fortnite в App Store.

 

Официалното обръщение на Google (превод ) : 

 

Отворената Android екосистема позволява на разработчиците, да разпространяват приложения през множество app магазини. За разработчици на игри, които избират, да ползват Play Store, ние сме преценили политика, която е справедлива за разработчиците и държи магазина безопасен за потребителите. Докато Fortnite остава наличен за Android, ние вече не можем да го държим възможен за Play, защото нарушава нашата политика. Но въпреки всичко, ние приветстваме възможността, да продължим разговорите с Epic за да върнем Fortnite обратно в Google Play.

 

И след всичко казано идва още една вълна на шокираща информация – Epic Games е предприела съдебни дела срещу Apple и Google поотделно. Документите за първото дело са публично достояние и може да ги прочетете тук : cdn2.unrealengine.com. И в допълнение – компанията се обявява срещу монопола, създаден в дигиталните магазини и стартира тренд с хаштаг #FreeFortnite. Доста красноречиво клипче се върти на луп в техния Twiter акаунт :

 

На клипа са обърнали внимание над 3.2 милиона потребители, а хаштага #FreeFortnite прелива по всички социални мрежи.

 

Едно лично мнение и наблюдение : всичко се случва в рамките на часове. Подготвената документация по делото не е изградена за кратко време, тя е предвидена, обмислена. Без съмнение зад нея седи консултация със силен и високо платен екип от юристи и адвокати. Това, което искам да кажа, е че Epic целенасочено и предвидено, са нарушили уговорките си, с цел да се окажат в положението, в което са, за да завъртят едно колело, включващо съдебни дела и огромно обществено недоволство.

И второто е доста изразено, по простата причина, че от него недоволстват огромно количество разработчици и в момента, огромна армия от милиони фенове, нямат достъп до любимата си игра.

 

Положението е прецедент и е много вероятно да промени коренно индустрията. Ако Epic Games спечелят битката и изхода от положението е, да получат правото, да използват метод за плащане, прескачащ комисионните, изисквани от дигиталните магазини, това ще значи, че и всеки друг разработчик, ще има тази възможност.

Written by: gataka

1 Comment Added

Join Discussion
  1. Spewn! 18.08.2020 | Отговор

    Напълно резонно е да ги премахнат. Продават си продукта в техните магазини, ама парите отиват директно при тях. Никой нормален няма да иска такъв бизнес партньор.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com