Електронните спортове могат да получат дисциплина на Олимпийските Игри

Ето нещо готино, което може да постави началото на нова ера в гейминга. В момента се обсъжда, дали електронния спорт да получи равноправни дисциплини, спорт с медал, на Олимпийските Игри през 2024-та година. Нещата до такава степен са ескалирани, че аз самия съм изумен от поставените числа – според официалната статистика, миналата година електронните спортове са следени от публика наброяваща 340 милиона души в глобален мащаб ! Събраните приходи са близо половин милиард долара, а самите турнири и евенти са достигали награден фонд от десетки милиони долара.

Тенденцията е такава, че всяка година гореспоменатото прогресивно расте и ако нещо не се промени, прогнозите са, че през 2019-та година приходите ще нараснат двойно.

След това казано, не е изненада, че започва да се говори и за олимпийски игри. Нещо, което според моите лични разбирания е само въпрос на врене. В момента комитета, отговарящ за организиране на Олимпийските Игри през 2024-та година в Париж, е поставил на дневен ред включването на електронния спорт, като официален и равноправен такъв. Информацията идва Tony Estanguet, съпредседател в комисията, цитат :

 

Ние трябва да му обърнем внимание, защото не може да кажем „Това не сме ние. … Не е за Олимпиадата“. Младите, да те са заинтересовани в електронния спорт и подобни неща. Нека ги погледнем. Нека се срещнем с тях. Нека опитаме да намерим мост по между си. … Не искам да кажа не от самото начало. Аз смятам, че е интересно да се взаимодейства с IOC (International Olympic Committee бел. ред.), със тях, семейството на електронния спорт, за да разберем по добре процеса и защо е такъв огромен успех.

 

До 2024-та година има много време, дори и да не се случи, съм сигурен, че ще е само забавяне на процеса. Ще изчакаме и ще видим 🙂

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : office@consoles.bg