За EA и микро транзакциите в Star Wars Battlefront 2

Нещо се случва на сцената и то ври и кипи от няколко дни. Някакъв страшен ад се е спуснал над EA и играта Star Wars Battlefront 2. Днес имайки малко време разгледах цялата картинка. Темата е доста дълга, подробностите са много, но ще гледам да съм кратък :

 

В общи линии всичко е пропито от микро транзакции, нещата така са ескалирали, че прилича повече на самозабравило се Free-2-Play заглавие. Има вид на една непълна версия, която трябва да отключваме с инвестирано време в геймплей или с пари. А отключването е просто епично, някой някъде е изчислил, че за да отключим всичко ще са ни нужни …. 4,528 часа.  А паричната алтернатива не е с по различен характер – 2100 Щатски Долара ! WTF EA, WTF

 

Подробна легенда може да намерите тук  : www.swtorstrategies.com

 

Сложната система за прогрес включва 3 In-game валути и се върти главно около отварянето на кутии с награди, които са на случаен принцип, дори и закупени. С други думи – ще си играем на хазарт. Отключването на емблематични персонажи, като Дарт Вейдър и Люк Скаиуокър също са засегнати и по приблизителни изчисления ще са нужни 40 000 кредита (in-game валута), по отделно. Това ще отнеме приблизително 40 часа геймплей и то при положение, че не си купуваме нищо през това време. Алтернативата е да инвестираме 200 долара. Не знам кое от двете е по неприемливо.

 

 

И нещата продължават …  системата така е направена, че в някой модове избран герой не може да се повтаря, демек ако нямаме отключени повече персонажи – не може да се включим в битка и само гледаме. Още – събирането на кредити в специалните предизвикателства е с времеви лимит, когато го достигнем трябва да чакаме 14 часа за да фармим отново. 

 

Всяка стъпка, която от EA са направили да променят или обяснят нещата води само до още по голям негативен отзвук и задълбочава драмата. Има един епичен отговор , относно отключването на персонажите :

 

Въпрос :

Сериозно? Платих 80$ (за Delux изданието, бел. ред. ) за да ми е заключен Вейдър?

Отговор : 

Целта е да се предостави на играчите чувство за гордост и постижение при отключването на различни герои.

 

 

Следват още красиви думи и благодарности към общността, но те са вече подробности , може да намерите целия текст тук : www.reddit.com/r/StarWarsBattlefront

 

След всичко най-горе казано, има ли в някой съмнение, че това е направено с добрите намерения играча да се чувства горд.  Този коментар е събрал рекорда от 670 000 дислайка. И дори надхвърля с няколко пъти предишния рекорд. 

 

В друг момент EA обявиха промени – редуцираха нужните кредити за закупуване на герои с 75%. И вероятно малко или много щеше да облекчи нещата, ако не бяха забравили добавят, че и събирането на самите кредити е редуцирано със 75% …

 

И съвсем естествено потребителите реагираха с искане за връщане на играта. И в момента въпросното трескаво продължава и десетки хиляди потребители се отказват от предварителната покупка. Отговора на EA – премахнаха refund бутона, а лайв чата отговаря със закъснения от час или повече. В общи линии прави се всичко, да се затрудни процеса. За щастие има заобиколен път и някой е инвестирал време за да го обясни и покаже : https://imgur.com/gallery/h6CRz

 

Докато за някой горното е едно огромно разочарование, мога да включа и себе си в това число, други са се заели да се позабавляват.  Компанията Blizzard са се възползвали отлично от положението, ето няколко туита : 

 

 

 

И един епичен рекламен клип, който удря точно на място :

 

 

А интернет пространството се пръска по шевовете от мемета и всякакви шеги. Един бърз поглед в 9GAG ще ви остави без дъх : https://9gag.com

 

В общи линии от EA отдавна прекалява с микро транзакциите в игрите си. Темата е била на дневен ред много пъти, негативни моменти е имало и преди. Но днес чашата преля и вероятно беше крайно време за това. Продажбите на играта със сигурност вече са понесли поражения, много е вероятно негативния ефект да застигне и излизащия идния месец 8-ми епизод от филмовата сага. Дано случилото се е един урок за големите компании и прекалената експлоатация на микро транзакции спре.

 

Играта излиза утре, или днес (в момента е почти 1 часа) 17-ти Ноември.

 

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com