Преди 25 години всичко започна с … Nintendo PlayStation

Това е частица история и може би много малко хора знаят, но преди Sony да започнат своя самостоятелен път в конзолния бизнес, първите стъпка са направени съвместно с Nintendo. Още през далечната 1988 година, когато някой от нас са били на 3 години (визирам себе си) а някой, дори не са били родени, Nintedo сключва договор със Sony за съвместно разработване на устройство добавящо CD съвместимост към тяхната актуална конзола по това време – SNES ( Super Nintendo Entertainment System), в последствие проекта еволюира в напълно самостоятелно устройство, наречена PlayStation съвместима както със SNES-CD дискове, така и с дискети.

Заради търкания свързани с лиценза на игрите партньорството е развалено и проекта никога не вижда бял свят. Единственото представяне и то на прототип, или поне така се твърди, е през 1991 година на, на събитието „Consumer Electronics Show“.

25 години по късно, когато спомена за това устройство вече избледняват и се превръща повече в легенда, отколкото в нещо, което се е случило, човек с инициали ‘Dnldbld’ е намерил въпросния прототип в своя гараж, в кашон приготвян за хвърляне. Вероятно една от най-ценните ретро конзоли съществуващи на планетата, безценно устройство, приготвено за хвърляне …

Информацията е публикувана в два сайта :

www.reddit.com

assemblergames.com

Според разказа на самия човек, конзолата е попаднала в ръцете на баща му от близък негов приятел Olafur, работещ за Sony. Според редица големи сайтове, това версоятно е Olafur Olafsson, който по това време е бил главен изпълнителен директор на компанията.

Снимки на въпросния прототип :

Според стари данни, има произведени 200 такива устройства, но това вероятно е далеч от истината, имайки предвид, че устройството би струвало няколко десетки хиляди долара  никой до сега не го е показвал или обявявал на официален търг.

Не е известно дали конкретното устройство, от снимките, работи, но ако е така, тепърва може да очакваме видео материал, показващ в действие, коя , играта на единствената дискета.

 

Written by: gataka

4 Comments Added

Join Discussion
 1. Shanksio 05.07.2015 | Отговор

  Мммм този S VIDEO порт много ми прилича на старите аналогови канали, при нас чрез такъв кабел идваше телевизията, такъв беше самият накрайник. Интересното е че тази основа много прилича на първият PS, говоря за самостоятелната конзола на Sony, имам известни очаквания че тази конзола има шансовете да чете игрите на официалният PS1.

 2. a4ik0 04.07.2015 | Отговор

  AV MULTI OUT порт, S VIDEO порт, композитен и онова HDMI ли е?

  • gataka 04.07.2015 | Отговор

   Честно казано запърви път виждам този порт, но със сигурност не е HDMI. HDMI най-вероятно не е съществувал по това време.

  • d3athnot3 05.07.2015 | Отговор

   черно-бял телевизор без дистанционно едва ли ще има HDMI

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com