За PS3 емулатора и възможностите му

Почти 10 години темата за PS3 емулатор е обичана и широко коментирана по специализираните сайтове и блогове. Интереса е толкова голям, че ако напишете „PS3 emulator“ в google, ще ви излязат десетки или стотици сайтове, видео клипове, форумни теми и други, които да твърдят, че такъв има и услужливо да ви предлагат линкове към тях и методи да си пуснете God Of War или Uncharted на персонален компютър. За съжаление в повечето случаи става дума за неприятен спам. Да, емулатори наистина има, но способностите им далeч не достигат стартираането на споменатите игри.

Известни са ми три проекта :

 • RPCS3
 • Nucleus
 • Short Waves

За RPCS3 :

Поставям този емулатор на първо място, защото той е най-обещаващ и в най-напреднал стадий от трите. Програмата може да зарежда homebrew приложения и някой не особено тежки, в повечето случаи, аркадни игри. Проекта си има официална страница и дори форум : rpcs3.net, където може да следим за прогреса и последните билдове.

Доста впечатляващо видео, показващо играта After Burner Climax в действие.

 

За съжаление емулатора има много бъгове и дори за аркадните игри, нисък фрамрейт. Работи под Windows, като работеща версия може да се изтегли от официалния сайт.

 

За Nucleus :

 

Проекта е започнат от Германския студент Alexandro Sánchez Bach, като получава помощ от други познати от PS3 сцената програмисти. Всичко за проекта, както и за Windows версиите на програмата, може да намерите тук : github.com/AlexAltea/nucleus.

За съжаление емулатора е в начален стадий, какви са точно възможностите му, не ми е известно, няма и видео показващо това. Но по него се работи и от прочетеното изглежда обещаващо.

 

За Short Waves :

 

За съжаление този проект вероятно вече е прекратен, или поне информация за него няма от поне две години. Стартира още през 2013 година, което го прави първата подобна инициатива. Способен е да стартира само дребни домашни приложения. Видео :

 

 

До достигане до безпроблемно работещ емулатор, способен да стартира игри, като The Last Of US и Uncharted има много, възможно е да минат и години, но прогрес има и нужно да бъде споменато.

 

Паралелно с по горе описаното, се работи над емулатор и за Xbox 360, с кодово име „xenia-project“ , който е в доста по напреднал стадий. Актуалната му версия може да стартира десетки игри, повече за него тук .

Written by: gataka

6 Comments Added

Join Discussion
 1. Mozo 15.04.2018 | Отговор

  RPCS3 и Nucleus ги има и за Linux.. Свалете си капаците най-сетне и не се правете, че Linux не съществува.

  • gataka 25.03.2016 | Отговор

   Наближава има доста неща които излязоха. За съжаление всичко за момента работи на фирмуер 1.76 или 2.0.

 2. Joro 20.03.2016 | Отговор

  Искрено се надявам да НЕ хакнат нито Xbox one нито PS4 .Всички ,които с нетърпение чаката това да се случи ,надявам се да си останете само с чакането . Като неможете да си позволите да си купите игра ,има PS3 за вас !И не ми се оправдавайте ,че заплатите ни били ниски .Секи втори тарикат е със смартфоун за 1000 лева ,така че подобни глупости си ги запазете за вас !!!

 3. Гатак би ли направил някоя темичка относно хаковете за новите конзоли? Че ми е интерсно въобще има ли напредък и въобще работи ли се по сериозно.Благодаря ти предварително

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : office@consoles.bg