Метод за клониране на купени дигитални игри на неограничен брой PlayStation 4 и PlayStation 5 конзоли

Нещо което силно ви съветвам да не пробвате, но самия му факт, че съществува, е достатъчно любопитен, за да го опиша. Изглежда въпросния метод е бил известен на тесен кръг от хора и се използва от доста дълго време. И още по-изненадващ е факта, че не разчита на сложен метод за модване и влияене над софтуера или хардуера на PlayStation 4/ PlayStation 5 конзола, а на един елементарен бъг, слабост в системата, допуснат от Sony.

 

Едно кратко обяснение – официално дигитален PSN акаунт може да бъде активиран на една конзола – така тя става „primary“ и получава разширен контрол над закупения контент (игри, приложения и други) и те могат, да се ползва без интернет и с всеки друг акаунт вписан в конзолата. Това ни дава свободата, да логнем същия акаунт във втора конзола и да ползваме закупените игри втори път.

Разбира се горното има ограничения – смяната на „primary“ платформата става чрез онлайн деактивация, което моментално премахва всички споменати права. Но има предвидена офлайн такава, в случай, че нашата конзола се е развали, не е в наше притежания или е открадната. Разбира се, има ограничение с цел предотвратяване на злоупотреба и може да се ползва веднъж на 6 месеца.

Какво имам на предвид – когато конзолата е офлайн (не е вързана с интернет) и я деактивираме от PSN, не поличава уведомление и реално остава активирана с възможност за стартиране на всяка свалена игра. Но от другата страна на нещата – за Sony и техните сървъри активацията е премахната и спокойно може да я направим на нова конзола. 

 

И след казаното идва интересната част от историята – някой някъде е намерил вратичка в системата и е заобиколил желязното правило. Методът дава свобода за безкрайна офлайн активация, без ограничения. Стъпките по долу са с информативна цел и силно ви съветвам да не го правите, причините ще изброя на края :

 

Първо за да има смисъл, ще са ни нужни минимум 3 конзоли – ще наименувам първата и най-важната такава конзола „А“, втората конзола „Б“ и третата конзола „В“. Опцията за активация се намира в (Settings) > [Account Management] > [Activate as Your Primary PS4].

  • Акаунта се активира на конзола „А“ и след това се деактивира.
  • Акаунта се активира на конзола „Б“. Желаните (закупени игри от акаунта) трябва да се свалят. Интернет връзката се спира.
  • Обратно на канзола „A“ – акаунта се активира – опцията ще подсети, че вече има активирана конзола и дали искаме, да я декативираме. Дава се да.

 

 

Тук конзола „Б“ вече е деактивирана или поне в очите на Sony, докато всъщност активацията съществува, игрите ще тръгват, стига да не се връзва към интернет (онлайн връзката веднага ще уведоми конзолата, че активацията вече е преместена).

Същото се повтаря за следващата конзола :

 

  • Акаунта се деактивира от конзола „А“
  • Акаунта се активира на конзола „В“. Желаните (закупени игри от акаунта) трябва да се свалят. Интернет връзката се спира.
  • Обратно на канзола „A“ – акаунта се активира – опцията ще подсети, че вече има активирана конзола и дали искаме, да я деактивираме. Дава се да.

 

Същото може да направим с конзола „Г“, „Д“ и така до безкрай,

 

Трикът тук е, след всяка нова активирана конзола, активацията да се връща само и единствено на първата конзола „A“. Например, ако след активирането на конзола „Б“ директно преминем на конзола „C“ – системата ще се задейства и при следващия опит за активация ще получим съобщение, че трябва да изчакаме 6 месеца. Същото важи, ако направим деактивацията директно от официалния PSN сайт и настройките в профила си.

 

Елементарен трик, който разчита на елементарен пропуск и си е направо изумително, че цели 8 години той съществува и широката публика не го е разкрила.

Разбира се, след неговото публично обявяване, пропуска несъмнено ще бъде коригиран. Също е възможно, акаунти ползвани по този начин, да бъдат баннати. За това силно ви съветвам, да не го пробвате.

Written by: gataka

1 Comment Added

Join Discussion

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com