Всичко за Xbox ONE – специфики, външен вид, функционалност и много информация

 

Както всички очакваха, вчера 22.05.2013г. беше обявено новото поколение игрова конзола на Microsoft, носещо името Xbox ONE. За разлика от конкурентите си Sony, Microsoft показа външния вид на конзолата, както и представиха подробна информация за хардуера, периферията и игрите.

 

 

Хардуерни характеристики :

 

 • 8 ядрен процесор
 • Native x74 архитектура
 • 3 операционни системи в едно
 • 5 милиарда транзистора
 • 8 GB системна памет
 • 500 GB хард диск
 • Blue-ray драйв
 • 802.11n Wireless с „Wi-Fi Direct“
 • HDMI вход и изход
 • USB 3.0

 

Xbox ONE ще разполага с Bluray, което за съжаление в Xbox 360 липсваше, а в конкурентния PS3 фигурираше. Видео картата ще ползва DirectX 11.1 APIs, което предполага, че същите графични инструменти и техники, ползвани за създаването на PC игрите ще могат да се портнат и ползват много лесно за новата игрова конзола. Конзолата ще поддържа 4K резолюция, като ще може да изобразява няколко отделни 1080p видео потока, което ще позволява графиката на игрите да придобие съвсем нов облик – един поток може да е за текстурите, втори за заобикалящата среда и друго. Изненадващо е, че конзолата има HDMI вход, което ще позволява външен видео сигнал да бъде приеман от конзолата.

Снимки на реалния вид на Xbox ONE :

 

xboxone1 xboxone2 xboxone3

 

Контролер :

 

xbox-controller2-600

Формата му е променена, всички копчета са запазени. Нововъведението тук е „импулсен спусък“, малки моторчета ще въздействат с отблъскващ ефект, докато се ползват спусъците. Изглежда джойстика ще продължи традицията от миналото поколение и ще се захранва с две стандартни AA батерии. Контролера разполага с порт за аксесоари, както и miniUSB.

 

Новия Kinect сензол

 

Kinect ще бъде неразделна част с Xbox ONE,  ще фигурира в комплекта с конзолата, още при закупуване.

 

xbox-kinect-600

Kinect ще разполага с HD камера, която освен нормалните функции за Kinect ще може да се ползва и за Skype. Планиран е по голям ъгъл на виждане, което значително ще подобри работата на Kinect в по малки пространства.

Kinect ще разполага с IR сензор, който измерва времето за което фoтоните достигат даден обект и измерва дълбочината му. Включването на IR сензора в уравнението и използването на 250000 пиксела резолюция на камерата значително подобрява работата на Kinect в затъмнена или доста светла среда, където стария Kinect не би се справил. Прецизността до такава степен е завишена, че може да улови всеки пръст в какво положение се намира и дори състоянието на клепачите. Сензора може да улавя до 6 играча едновременно.

 

Функционалност :

 

Xbox ONE е повече от игрова конзола. Xbox ONE ще има LIVE TV и Skype, все още не е споменат WEB броузер, но е много вероятно. От Microsoft са се постарали да може да се прави всичко, с всичко. Разполагайки с HDMI IN ще може да приема видео сигнала от кабелен или сателитен цифров приемник. Дори  е възможно да ги управлява чрез  Kinect 2.0 засичане на говор и жестови команди, посредством IR бластери и HDMI-CEC.

Конзолата ще разполага с функция наричана „моментално превключване“, при даване на команда конзолата моментално, без никакво забавяне ще превключва между избраната функция – гледане на филм, на TV шоу, игране на игра или ползване на Skype.  Докато играете на игра и превключите на друга функция, играта ще остане на пауза моментално и винаги може да я продължите при желание.

Skype ще може да се ползва постоянно – ще може да говорите с приятели, докато играете на игри, дори докато гледате филм или телевизия.

Xbox One ще разполага със собствен T.V Guide/Меню, казвайки името на канала, конзолата автоматично ще превключва на него. С гласови команди може да се управлява и гледане на филм, без нуждата от дистанционно – с команда може да поискате в коя част на филма да се превърти, да се запази bookmark или да се даде на пауза.

 

Операционни системи :

 

Колкото и невероятно да звучи, конзолата ще разполага с три операционни системи, работещи едновременно.

Windows 8 базирана операционна система : не е ясно колко функционална или изрязана ще бъде, тя ще се ползва за стартирането на програми като Skype и всички други приложения, разграничени от игрите.

Xbox OS – операционна система, която ще отговаря за зареждане на игрите. До колкото се разбира, тази операционна система ще остане не променена до края на живота на конзолата, за да осигори на създателите игри  безпроблемно портване. Докато Windows базираната операционна система може (със ъпдейти) да претърпява огромни промени във функционалността или вида си.

Третата операционна система ще отговаря за синхронизацията между Windows-базираната и Xbox OS операционна система.

С възможността конзолата да изобразява няколко прозореца, всеки с 1080p резолюция и картина независима от другата, е много възможно на конзолата да се правят и изобразяват по няколко неща едновременно, например да се играе игра и едновременно да се гледа TV шоу, в два или повече прозореца един под друг.

 

Обратна съвместимост и използването на дискове

 

За съжаление Xbox One няма да има съвместимост с Xbox 360 дискове и игри. Същото важи и за аркадни игри и всеки вид контент от Xbox Live, базиран на старата архитектура на отминалото поколение.

GamerTag и всички ачивманти и точки ще бъдат прехвърлени.

Xbox One игрите ще могат да се записват на вътрешния хард диск на конзолата, като след инсталацията оригиналния диск няма да е нужен. Тук идва превантивна мярка, за използването на същия диск втори път – инсталираната игра ще бъде сдвоена с потребителския профил, което ще изисква задължително онлайн връзка и ще предотврати използването на този диск за инсталиране на друга конзола.

Възможна е опция за инсталиране на същия диск отново, при заплащането на определена такса.

 

Предстоящи ексклузивни игри :

 

За съжаление за сега е споделена малко информация за предстоящите игри. Знае се, че още първата година ще има 15 ексклузивни игри, като 8 от тях ще са нов франчайз.

Forza Motorsport 5 една от сигурен ексклузив, играта е готова и ще изскочи директно с излизането на Xbox One. Разпространен е и първия трейлар, показващ навидно зрелището, с което новото поколение може да ни зарадва :

 

 

Call of Duty: Ghosts DLC – Call of Duty винаги е била мултиплатформена игра, но за предстоящото продължение ще има DLC само и единствено за Xbox One.

 

Quantum Break – играта е ексклузив и идва от създателя на Max Payne и Alan Wake

 

Какво се очаква още :

 

Съвсем скоро ще се проведе годишното E3 изложение, на което се очаква да бъде споделена още информация, снимки и много видео материали. Също така ще има повече яснота за предстоящите игрови заглавия и компаниите , които ги разработват.

 

10.06.2013 година – пресконференция на Micsrosoft преди E3 изложението

11.06.2013 година – деня който всички чакаме, E3 изложението.

Written by: gataka

2 Comments Added

Join Discussion
 1. Здравей Gataka..
  Xbox One по добър ли е от PlayStation 4,защото съм решил да си закупя едно от двете…
  Благодаря предварително!

 2. kriss4an 22.05.2013 | Отговор

  Xbos OS – До колкото се разбира, тази операционна система ще остане не променена до края на живота на конзолата. Мисля, че това може да бъде първата сламка към бъдещ хак 🙂

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com