PS3 : Какво е DEX и CEX конзола

До сега не съм писал по въпроса с Dex конзолите, което може би е пропуск.

Истинската DEX конзола е дебъг конзола, конзола създадена за създателите и тестери на игри, има повече функции и повече права от колкото обикновената конзола. Фирмуера на тази конзола е различен, даващ голяма свобода за стартиране на неподписан код. Все пак ако сте гейм девелопар надали ще имате желанието за всяка бета да създавате блурей диск за всеки малък тест в развитието на играта.

Втория термин CEX се отнася за обикновена конзола, конзола, като тази която имаме в домовете си. Конзола създадена за нуждите на обикновения потребителите , със строго ограничена функционалност на фирмуера.

Преди няколко месеца намериха начин да конвертират обикновена CEX конзола в DEX и да се инсталира DEX фирмуер на нея. Получената DEX конзола има много допълнителни опции даващи свобода и възможност да се стартират игри, направени за по висок фирмуер. DEX конвертирането излезе в тъмния период на PS3, когато последния CFW беше 3.55 и всички нови игри не можеха да се играят.

След съвсем кратък период се пръкна на бял свят 4.21/4.30 CFW, което попречи на DEX конвертирането да стане актуално и много хора вероятно не са  и чули за него.

При наличието на толкова висок CFW е безсмислено да се конвертира нормална конзола в DEX , но ако някой го иска дори и от любопитство , ето един пълен туториал :

ps3-cex-to-dex-to-cex tutorial by yayes

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com