Всичко което знаем до сега за PlayStation 5 – информация, дизайн, периферия, цена, функции, игри, дата на представяне и още

Остава по-малко от година до излизането на следващото поколение конзоли и мисля е таман време, да направи една ретроспекция на всичко, което знаем за PlayStation 5 до момента. За съжаление официалната информация е доста оскъдна и от Sony пазят нещата в строга трайна. Но ще допълня, колкото повече се приближаваме до заветния момент, толкова повече хора от индустрията разбират за него – разработчици, реселъри, организатори и други. След това казано, за щастие има много източници и сме запълнили някои от празнините, които от Sony са оставили :

 

Характеристики :

 

Доста непълни и тепърва чакаме да научим повече – процесора е базиран на Bespoke 8-core AMD chipset, трета генерация Ryzen, а самото видео – на персонализиран Radeon Navi. Ще поддържа Ray-Tracing технология, доста е наблегнато на аудиото и ще има хардуерна оптимизация. Стандартния 2.5 инча SATA харддиск е заменен с ново поколение SSD. Поставен е силен акцент над споменатото и разликата в зареждането ще бъде с 8 пъти по бързо сравнено с PS4. Ще разполага с блурей четец и ще ползва дискове с размер по 100GB. Бързото SSD и бърз трансфер на данни от дисковото устройство ще спомогнат за оптимизирано инсталиране, без нуждата от копиране на повтарящи се файлове, каквото беше положението при PS4.

В допълнение има доста силна оптимизация, с цел минимално бавене и губене на време :

 • игрите ще се инсталират на модули – ако ще играем само сингъл плеър – инсталираме само този модул.
 • В самото меню ще има отделена легенда, за всяка игра по отделно – показваща кой приятел е онлайн, в какъв мач се намира и също информация за прогреса ни в сингълплеър кампания.

Обещана е 8K резолюция, като как и под каква форма не е обяснено. Ще поставя едни съмнения, а геймингът в такава резолюция – под голям въпрос. В допълнение има слухове за вграждане на новата технология обявена наскоро от AMD – SmartShift.

 

Дизайн :

 

За съжаление не ни е представено и за сега си остава загадка. Имаме на лице единствено снимки на официалния девкит – девелъпърска конзола, предназначена за разработчици :

 

 

Цена :

 

Може само да спекулираме, но спряганата такава е в порядъка на $499. Отдавна акцента е наложен върху печалбата от продажби на игри и онлайн абонаменти. Дори се предполага, че за постигането на по-голям резултат при споменатото, самите конзоли се продават на близка цена до производствената, ако не – и на загуба. Второто е много вероятно да се случва по време на големи намаления, черен петък и подобни, когато конзолите на Sonу традиционно са намалени с по 30/40%. След това казано, съвсем спокойно може да предположим, че цената ще е много близка до тази на PS4 Pro в момента  – между 800 и 1000 лева.

 

Периферия :

 

Нов джойстик, все още си няма официално име, разбира се, традиционно очакваме да се казва DualShock 5, с някой осезаеми и доста приятно звучащи нововъведения  :

 • визуално прилича на предшественика си, малка козметична промяна, по-тежък и с по-голяма батерия
 • USB type-C заменя досегашния micro USB порт за зареждане
 • Адаптивни Тригъри : L2 и R2 ще имат различни нива на съпротива, допринасящи за реалистичност и допълнително преживяване
 • „haptic feedback“ – алтернатива на вибрацията в старите джойстици – доста по силна и разчитаща на програмируеми задвижващи механизми в левия и десния грип на джойстика.
 • подобрени спийкъри и микрофон.

 

 

От доста време се говори за нов PlayStation VR – официална информация няма, но неофициалната такава е доста изчерпателна и идва от различни източници. И ако това не стига – от Sony бетонират нашите очаквани със серия патенти, именно за ново VR устройство. Ето какво може да очакваме :

 • по-висока резолюция
 • засилен рефреш рейт
 • Безжични
 • Прозрачен и полупрозрачен мод
 • Вградени камери – две отпред и една отзад
 • Сензор за движение

Навярно няма да излезе паралелно с конзолата, такъв род хадруер има нужда от силен старт, а в първите месеци и дори 1 или 2 години, няма да има нужния брой продадени конзоли, споменатото да е налице.

 


Обратна съвместимост и клаудгейминг:

 

Съвсем официално – PlayStation 5 ще е обратно съвместим с PlayStation 4 контент – физически и дигитални игри, DLC пакети и други. Макар за сега да е само слух, очакванията са, това да е в сила и за PS3, PS2 и PS1 игри. Изглежда логично и ще премахне едно преимущество, което конкурентната конзола Xbox ONE има в сегашното поколение конзоли.

Ако горното не стига – същото ще важи и за PS4 периферия – PlayStation VR е обявен за съвместим и може да видим много снимки на PS5 Dev Kit ползван с PS4 джойстик.

Клауд гейминга е бъдещето и ще бъде дълбоко интегриран в конзолата в лицето на PS Now, както и доста голям акцент е поставен върху remote play – имаме обещание, че услугата ще разшири своето приложение и ще може да се ползва на всичко и навсякъде.

Дата на представяне :

 

Очакванията бяха да видим официалното представяне на E3 тази година. Това няма да се случи и от Sony няма да присъстват на евента – без пресконференция, панел и/или дори представяне на нови игри под каквато и да е форма на територията на събитието. Това слага край на една традиция, градена цели 26 години.

От различни източници, съвсем не официално, изтече информацията за готвено събитие през идващия февруари месец. Може да го категоризираме като слух, но е достатъчно интересно да му обърнем внимание :

Първо се появи в анонимен пост в гейминг форума на 4chan . Включваше информация за пълна обратна съвместимост на PS5 с игри за PS1/PS2 и PS3, една спрягана дата за представяне – 5-ти Февруари и официален слоган „It’s Time To Play“. Последното се оказа абсолютен факт и няколко дни по късно беше обявено от Sony.

Втората част от пъзела идва от легитимно място – David Scott Jaffe, дизайнер и разработчик на игри, като Twisted Metal и God of War II, според който, представянето е насрочено за края на Февруари.

И ако горното не стига, изтече и информацията, че на 29-ти Февруари емблематичната зала Sony Hall в Ню Йорк е резервирана за частен евент, като подробности за случващото се, се крият в тайна.

Игри и ексклузиви :

 

Всичко казано по-горе, ще загуби значение без добър контент. А такъв със сигурност ни очаква. Има една статистика събрана от 4000 разработчика – 10% от тях са заявили, че работят над проект за новото поколение конзоли (PS5 и Xbox Series X). Това прави едни 400 отделни проекта и с огромно нетърпение чакам да видя, какво ни е подготвило бъдещето.

За сега има една шепа обявени игри, но със всеки изминал ден, те стават повече :

 • Godfall на Gearbox – ексклузивно PS5 заглавие
 • Bluepoint Studios разработва неназована игра, която се предполага, че също ще е ексклузив – студиото седи зад Uncharted: The Nathan Drake Collection,  Gravity Rush Remaster, Shadow of the Colossus за PS4
 • Няколко игри на Ubisoft –  Watch Dogs: Legion, Rainbow Six Quarantine, and Gods and Monsters
 • Battlefield 6 на Electronic Arts официално се разработва
 • The Lord of the Rings: Gollum
 • Starfield и The Elder Scrolls 6

Има слухове за три екслузивни продължения, звучи изключително хайпващо, но са планувани за предстоящите две години : Horizon Zero Dawn, God of War и Spider-Man.

Written by: gataka

4 Comments Added

Join Discussion
 1. Тони 03.02.2020 | Отговор

  Dev kit-a, както всички предишни изглешда ужасно!!!

 2. Евалата за този обобщаващ пост! Наистина успя да ни информираш с всичко най-важно! 🙂

  • gataka 08.02.2020 | Отговор

   Не го знаем, много неща все още се пазят в тайна.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com