За новия хак на Switch и съдебните действия предприети от Nintendo

Игрите са скъпо удоволствие, но … има там една вратичка в тъмните части на сцената. Говоря за хакването, и портативната конзола Switch със сигурност не е подмината. От Nintendo често са доста яростни в пазенето на авторското си право. Миналото е изпълнено с много примери и съдебни дела. И … изглежда историята се повтаря.

Хакерската група Team Xecuter е разработила нов метод за модване. Споменатите са добре познати на сцената от години и седят зад модването на Xbox 360, първия хак за Switch (който е ограничен само за определени ревизии) и едно масово разработване и производство на чипове и устройства. Толкова са големи, че навярно в един даден момент, нямаше кътче на нашата планета, където да не се продаваше тяхната техника.

И вероятно единствената причина, тези хора да не са се озовали с доста цветущи и нескучни съдебни дела, е че се намират в далечни райони на света, където подобен вид права са слабо подкрепени законово и съдебните механизми (в тази сфера) са тромави и неефективни.

Но изглежда има заобиколен начин, и от Японския гигант са пренесли гнева си върху серия реселъри, предлагащи стария и новия хак/чип на Team Xecuter. Започнати са съдебни дела към 9 големи онлайн магазина, като се предполага, че това е само началото и бройката с времето ще се увеличи. Един списък, който изплува онлайн :

  • anxchip.com
  • axiogame.com
  • flashcarda.com
  • mod3dscards.com
  • nx-card.com
  • sxflashcard.com
  • txswitch.com
  • usachips.com
  • UberChips

 

Искът включва и претенции за обезщетение – 2500 долара за всяка една „компрометирана“ конзола, или с други думи – за всяко едно продадено устройство; и 150 000 долара за „всяко нарушение на авторски права върху неговата интелектуална собственост“, или в превод – астрономическа сума, за всяка една инсталирана игра.

Сумите горе са абсурдни и имайки на предвид размерите на извършваната дейност, вероятно всичко сметнато ще наброява стотици милиони.

Трудно ще потвърдя, но предполагам, че изброените горе магазини се хостват  или управляват на територията на САЩ и Европа, където законодателството е доста по адекватно. Някои вече са спрели дейност за неопределено време, а останалите са премахнали всички устройства и дори информация за модването на Nintendo Switch от каталога си.

За любопитните, малко информация за споменатия нов хак/мод – представлява хардуерно устройство, което се вгражда в конзолата и позволява инсталирането на модифицирана операционна система и подкарването на неподписан контент – програми, приложения и хомбрю игри. И макар да не е в центъра на маркетинговото представяне – много лесно може да доведе, до копиране и стартиране на изтеглени игри. Има две разновидности – първата с име SX Core за стандартния модел Swich, втория SX Lite – за Switch Lite. Няколко снимки :

 

 

Всичко споменато е единствено с информативна цел, ако ви интересуват повече, може да разгледате сайта на производителя : team-xecuter.com

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com