Nintendo VS хакерската сцена – ФБР, арести, дела и неустойки за … милиони долари

Има един свят скрит в сенките, не известен за една част от потребителите, и това е света на хакнатите конзоли. Nintendo Switch е единствената конзола от новото поколение, което е станала жертва на споменатото и експлоит за него има и то толкова силен и блазнещ, че нещата са епични. Хака за конзолата включва всичко, което някой може да си мечтае – пускане на свалени от нета игри, като всяка една игра, излизала някога, може да се подкара; инсталиране на двойна операционна система и с това – ползване на конзолата онлайн, без да бъде засечена; стартиране на програми, приложения, медия плеър и дори … други операционни системи, като Android и Linux.

Звучи, като сбъдната мечта, но идва с цена. И тя е – потъпкване на всички права, закони и най-вече нарушаване и кражба на интелектуална собственост. И съвсем естествено, това не се харесва на Nintendo и от години правят всичко възможно, да ограничат, до колкото могат, всичко споменато.

Тази статия е продължение на събитията от  Март месец, когато от Nintendo предявиха съдебни искове към редица европейски и американски сайтове, които предлагаха разкодиращи устройства, повече може да намерите тук : За новия хак на Switch и съдебните действия предприети от Nintendo

И макар до сега, всички претенции и искове да опираха до парични компенсации и искове към трета страна – посредник, реселър или производител, днес правилата са се променили и нещата са ескалирали до абсурдни и невиждани от сцената крайности. От американското федерално бюро за разследване (ФБР) са арестували и в момента държат под ключ двама от водещите организатори и членове на Team Xecuter – Max Louarn на 48 години, Френски гражданин и Gary Bowser, на 51 години, гражданин на Канада. Към тях са отправени 11 обвинения за престъпление и организирана престъпна дейност ! Споменава се още едно име – Yuanning Chen на 35 години, от Шънджън (Китай) и вероятно причината, да не е арестуван, е че юрисдикцията на ФБР има ограничения.

Мрежата на Team Xecuter обхваща малка армия от членове – програмисти, софтуерни разработчици, тестъри, дизайнери и много много други, но организаторите или по скоро, хората които движат системата, са 12 на брой. Тя съществува почти две десетилетия и тези, седящи най-отгоре са отдавна милионери и след това казано, споменатите лица освен искове за милиони или десетки милиони долара обезщетение, ги грози и опасността от лишаване от свобода.

Положението е доста сериозно и дори не си спомням в годините да е имало такъв силен удар над хакерска група, която е участвала в хакването на конзола.

В допълнение, да си представите сериозността на случващото се и импакта, който има той върху цялата спомената сцена – един от сайтовете, които е подведен под отговорност, заради разпространението и продажбата на хардуер, създаден от Team Xecuter – UberChips вече е подписал споразумение със съда и се е съгласил да изплати неустойка в размер на … 2 милиона долара !

В допълнение, създадените обстоятелства и силната воля за съдебни действия и търсене на отговорност в последните години, вероятно ще доведе до краха на хакерската група и с това … ще сложат край на една ера и на хакерската сцена, като цяло.

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com