Патент и нови функции за PlayStation 5 предполагат обратна съвместимост с PS2 и PS1 игри

Нещо много приятно изплува на хоризонта и дава нови надежди за обратна съвместимост на PlayStation 5 с по-стари платформи, като PS2, PS1 и дори PSP. Миналата година през Ноември месец от Sony са заявили патент, чиято функционалност цели добавянето на система с ачивманти и трофеи за стари игри. Принципа е простичък – играта се емулира и специален софтуер следи и сравнява създадените параметри, заредени в рампамет и така преценява, дали даден етап в геймплея е достигнат и ако да – награждава играча с трофей.

 

Информацията първо е публикувана от онлйан сайта mp1st.com и е придружена с илюстрация и цитат, вероятно извадено от оригиналните документи :

 

 

„Компютърно-изпълняван метод, който начислява един или повече трофеи към даден профил. Играта е емулирана, в отговор на заявка от клиентско устройство . Задейства се функция за трофеи по време на емулацията, като се сравняват стойностите на емулираната игра в паметта с предварително зададени такива (стойности) и се назначават един или повече трофеи към профила, базирано на засечените трофейни функции.“

 

Въпросното е много хайпващо и макар да не знаем подробности, може да си направим един анализ. Три са възможностите за ползване на такава система :

  • Официален PC емулатор – може спокойно да отхвърлим тази мисъл
  • Въвеждането на PS2 и PS1 в PSNow клауд услугата – възможно е, но имайки на предвид, че Sony ще имат пълния контрол над ползваните файлове, силно обезсмисля патента.
  • Обратна съвместимост в PlayStation 4 и/или PlayStation 5 – това е най-логичното обяснение – конзолата няма способностите да влияе над файловете във външния носител и едно отделно приложения с обяснения принцип е единственото решение.

 

Силно се надявам, горе обясненото да се реализира, това ще е най-доброто продължение на живота на тези стари, превърнали се в класика игрички.

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com