Как се ремонтира PS4 конзола от BLOD – blue light of death, или с други думи – прегряване

Здравейте на всички, аз съм Gataka и днес реших да отделя малко време и да напиша статия за най-честия проблем при PS4 конзолите – BLOD, съкратено от Blue Light of DEATH, или преведено на Български – синята светлина на смъртта !

В общи линии проблема се получава най-често от прегряване, в следствие на лошо разположение на затворено място, без възможност конзолата да се проветрява добре или в други случай – без да е почиствана и сменяна термостата в продължение на години.

 

Симптомите :

Конзолата стартира, но не бутва (не зарежда операционната система), включва вентилатора и лампата пулсира в синя светлина, джойстика не се свързва и няма картина на телевизора. Ще седи в това положение, докато не бъде изключена.

 

Защо се случва :

Процесора и видеото са в едно чипче, нарича се APU. В някой редки случай самия чип може да дефектира и да доведе до въпросното, но в повечето случаи, проблема се дължи на нарушен контакт с дънната платка – чипа е запоен за дъното със стотици микро запойки, при постоянното загряване (на по висока от нормалната температура) и после изстиване (респективно разширяване и после свиване на материалите), една от тези спойки (или повече), може да се пукне или разпои, да не прави хубав контакт с дъното.

 

Начин на поправяне :

 • в случай на лош контакт – чипа се презапоява на специална за целта машина, процедурата се нарича ребол.
 • в случай, че чипа е дефектирал – тука нещата стават сложни и почти невъзможни. APU няма от къде да бъде закупен, и отделно е свързан с други части от конзолата – NOR чипа (32MB блокче с памет), syscon чипа и контролната платка на блурея. За да се смени APU чипа, трябва да се заменят и споменатите други елементи и всичко трябва да се вземе от друга конзола.

 

Смяната на APU чипа е нещо, което бих пробвал от чисто любопитство и спорна злоба, макар да съм си го наумил, ще го оставя за период, в който ще разполагам с повече свободно време, защото такова със сигурност ще е нужно.

Ребола от своя страна, е нещо което стана ежедневие за мен, днес правейки именно това, ми хрумна да направя няколко снимки, с предположението, че ще са интересни, за хората които не са запознати с материята. За съжаление не съм преценил и в стъпките има бели петна и не съм заснел всичко.

 

Как протича един ребол, или с други думи презапояване на APU (комбинирания чип с видеото и процесора) на PS4 конзола :

 

На първо място, съвсем естествено, диагностициране на проблема

Разглабяне на конзолата и отделяне на дънната платка. За съжаление това е едно от белите петна и не съм го заснел.

Поставяне на дънната платка на ребол станция, в моя случай ползвай специална подложка, правена по поръчка, предотвратяваща деформирането на платката :

 

 

Свалянето на чипа се случва при температура приблизително от 220 градуса, самото загряване става на две зони – загряване на платката по цялото и продължение докато достигне и задържи температура от 160 градуса, втората зона загряваща само чипа, стигащата до споменатите 220 градуса. Равномерното и постепенното загряване предпазва от трайно деформиране.

 

След като чипа бъде разпоен и свален, платката се почиства с поялник и специална за целта лента за обиране на тинола, и гнездата за малките финни запойки се подготвят за нови такива :

 

 

Самия чип трябва да се почисти по същия начин и да се подготви за поставяне на нови тинолови топчета, които ще бъдат новите запойки.

Поставянето на топчетата се случва със специални за целта стенцип по поръчка (матрица), станция за стенцила, разбира се самите топчета и най-важното – хубава запояваща станция с топъл въздух. За съжаление не заснех цялата процедура, поради технически проблем (някой трябва да снима докато го правя, а такъв нямаше :)), но поне е виден крайния резултат :

 

 

Приготвяйки всичко, чипчето се поставя на старото му място и машината се пуска отново, но този път да запои всичко на мястото му :

 

 

Резултата трябва да е един добре запоен чип, с всички стотици запойки да са на мястото си и да правят контакт :

 

 

Платката се почиства, поставя се термопаста и се залепят термолепенки, признавам си съжалявам, че това не го снимах, но следващия път. Конзолата се сглобява  :

 

 

 

И след няколко часа работа, остава приятното чувство, че всичко работи и времето не е било загубено. Happy End 🙂 :

 

 

 

Макар на првъ поглед да изглежда нещо лесно, състоящо се от няколко стъпки, е точно обратното. Отнема часове и във всеки един момент, лош избор на температурите или несръчност може да доведе до – деформиране на платката, увреждане на елементи, късане на писти, пукане на самия чип и доста други.

 

Ами това е, ако ви е било интересно и/или искате да видите друга подобна процедура/поправка, сложете един коментар отдолу.

Written by: gataka

28 Comments Added

Join Discussion
 1. Здравей как можем да се свържем за една профилактика на ps4 ,че загрява

  • gataka 08.08.2019 | Отговор

   Здравейте, в сайта има раздел „За връзка с мен“.

 2. Joro 19.07.2019 | Отговор

  Здравей как можем да се свържем за една профилактика на ps4 ,че загрява

 3. Жоро 16.07.2019 | Отговор

  Здравей ..
  Имам въпрос ,имам ps4 про на една година ,но като пусна days gone почва да загрява в задната част и почва да бръмчи ,но не постоянно ,като я изключим играта нормализира работа ,на ФИФА 19 нямам този проблем има загряване но не е същото и няма това натоварване…. В гаранция е да го нося или е нормално

 4. Ето няколко снимки 🙂 НА DIY (самоделак) станция и работа с нея ! Ами това е, ако ви е било интересно и/или искате да видите друга подобна процедура/поправка, сложете един коментар отдолу. 🙂

  https://imgur.com/VROj38H
  https://imgur.com/a/eSR6PSK
  https://imgur.com/a/IuAf9G5
  https://imgur.com/a/T0wXvzk

  и т.н..

  • gataka 15.01.2019 | Отговор

   Много интересно, а няма ли втора зона, която да грее от горната страна? Предполагам, че се ползва обикновена духалка.

 5. Деян 30.12.2018 | Отговор

  Браво, много добра работа. Предполагам би направил и ребол на видео на лаптопи, като гледам имаш всичко необходимо 🙂

 6. Имам проблем с пс4.Когато зареди играта и я стартирам той се самоизключва. Може ли да ме съветвате какво да правя ?

 7. Здравайте!
  Имам проблем с пс4.След като го включа и пъхна диска и стартирам играта той се изключва.Може ли да ме посъветвате как да го оправя или имали смисъл да се занимавам ?

 8. stanimir 18.02.2018 | Отговор

  здравейте, имам Ps4 като тази която сте използвали в снимките на която usb та не работят, пробвах няколко джойстика, както и други usb устройства и всичките не работят. Имали ли сте такъв проблем и колко би струвал ремонтът му?

 9. aleks 07.09.2017 | Отговор

  Здравей преди 3 месеца си закупих ps4 slim но забелязах , че леко ми лагва когато играя на какво може да се дължи това?
  Благодаря предварително.

  • gataka 08.09.2017 | Отговор

   Здравей, трудно ще е да отговоря. Зависи каква е играта, има моменти, на които като става много натоварващо, кадрите падат, като например Rise of The Tomb Raider, кято дори на PS4 PRO имаше моменти, в които ми лагна. Ако става на всички и често, вече може да е някакъв проблем с хард диска.

 10. Гатаче здравей,
  Имам една стара 60GB конзола (първите които изязоха на пазара). Преди известно време, с пускането няма и 1 минута и вентилаторите започват да усилват скоростта до максимума. Пробвах я колко време ще изкара така – около 2 часа натоварване и изключва. Не съм сигурен, но мисля че проблема започна, малко след като я дадох на един приятел да я почисти и смени термо пастата.
  Въпроса ми е дали с тази процедура, която си описал ще се оправи, ако това е проблема? И ако не – предполагаш ли какво може да е?
  Поздрави!

  • gataka 28.06.2017 | Отговор

   Здравей,

   Не, не ти трябва презапояване. На PS3 процесоа и видеото а капсоловани с метални капачки, под тях също има термопаста. Трябва да се изрежат и да се смени термопстата от долу. На PS4 няма такива капчки и пастата е директно ърху кристала.

 11. дано да е така понеделник ще отида направо в сервиза на сони в пловдив

 12. имам същия проблем конзолата е все още в гаранция дали ще се покрие ремонта от гаранцията ?

  • gataka 18.02.2017 | Отговор

   Задължително, ако гаранцията е към някоя голяма версия, ще ти заменят конзолата. Политиката на Sony е да не ремонтират PS4, направо го заменят.

 13. mitko2848 17.02.2017 | Отговор

  Браво на Георги- човека си разбира от работата и мога да ви го препоръчам .Да добавя нещо и от мен за playstation конзолите, независимо дали става въпрос за ps3 или ps4- ако си направите кейс мод(пробиват се отвори в пластмасата на плейстейшъна над вентилатора- има клипчета в ютюб) конзолата работи на поне 5- 6 градуса по- ниски температури, което удължава живота и.При xbox 360 slim и xbox one отворите за въздух над вентилатора са направени фабрично и затова се охлаждат по- добре от конзолите на сони.

 14. Благодаря за статията ! Надявам се да има още подобни за в бъдеще.

  • gataka 16.02.2017 | Отговор

   Може да се случи с всичко. Принципа е един и същи, конзолите са рпоизведени едва преди няколко месеца, но като минат години, ще почне да се случва, ако не се пазят. Почиствайте си конзолите, това е едно от най-важнтие неща, да се запазят.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com