Един тъжен момент – информация за спирането на PS Store за PS3, PS Vita и PSP

Една информация се появи в интернет пространството, макар за момента да я категоризираме като слух, изглежда доста вероятна и още повече – се споменава от няколко източника.

 

За добро или за лошо, идва този очакван момент, в който вече превърналите се в ретро конзоли PS3, PS Vita и PSP ще останат и без последната си поддръжка и техния респективен онлайн магазин ще бъде затворен. И макар да звучи тъжно, е доста логично. Ето едно подсещане, колко дълъг живот имаха споменатите :

 

 • PlayStation Portable или на кратко PSP е най-ранната генерация от споменатите три платформи. Излиза през далечната 2004-та година! Звучи фрапиращо – точно преди 17 години! Има читатели на блога, които не са били родени по това време. Производството е спряно 2014/2015 година.
 • PlayStation 3 – излиза през 2006-та година. Изминаха си 15 години, а аз още помня първата ми PS3 конзола, вяскаш беше вчера. Производството е спряно 2017-та година.
 • PlayStation Vita е последната от изброените, наследник на PSP и все още е загадка, защо не беше кръстена PSP 2. Премиерната дата беше през 2011-та година. Преди точно едно десетилетие. Производството е спряно 2019-та година.

 

Не се споменава дата, но се очаква, да е това лято.

Written by: gataka

2 Comments Added

Join Discussion
 1. NoName 26.03.2021 | Отговор

  Датите са ясни още от преди четири дена от когато излезе новината:
  PSP и PS3 store ще бъдат спрени на 02.07.21 год.
  PS Vita магазина ще бъде спрян на 27.08.21 год.

  Наистина много неприятна новина за вече „порасналите“ геймъри, а именно тези които биха играли добрите класики. Добрата новина е, че който си е запазил старите конзоли, вероятно притежава и игрите на диск. Никъде нищо не се споменава дали затварят и вече закупения дигитален контент… Спекулира се мощно по този въпрос.
  От друга страна на по-младото поколение вероятно никак не му дреме.

  Мен лично обаче ме издразниха яко! И за да съм по-спокоен, ще си изтегля диск някои заглавия, да не би да затворят и закупените заглавия!

  Как пък не се поучиха от добрите практики на Backward Compabilty-тито Майкрософт, а вместо да емулират старите класики, те ги стриймват!

  И в този ред на мисли, се носят слухове, че Сони сондират за мнения за разработка на емулатор, който да таксуват пак на месечна такса (да замести или да дпоълни Now!?) или да таксуват дебело еднократно.
  Това последното са само слухове, но е видно от потребителските коментари по чуждите сайтове.

  На печелившите корпорации, честито!
  P.S. Къв content ти добавих само, а 😉

 2. Rumen 26.03.2021 | Отговор

  Да това е малко тъжно, защото и при мен има стари, но ясни спомени от това време, че и доста по-назад 🙂 . В момента иначе аз си стоя още с моята PS3 конзола и 3.14 ъпдейта (което така или иначе означава че нямам онлайн) дори си джиткаме от време на време по нещо, най-вече с Move контролерите с децата .. 🙂

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com