A Dream come True – PlayStation 4 вече поддържа кросплей с Xbox ONE, Switch и други платформи

Темата за кросплей между актуалните платформи е дъвкана от години,  дори не мога да преброя, колко пъти съм писал по темата. За съжаление, до сега, удоволствието приятели да играят заедно от PS4 и Xbox ONE беше мираж и то главно, заради политиката на Sony. Въпросното е пораждало не веднъж чувство на неудовлетвореност и е прераствало в писма и дори петиции от потребителите. Не веднъж сме чували самите разработчици да изказват своето разочарование.

 

Гейминг индустрията прие чудовищни размери през последните години, правилата се промениха, мултиплатформените заглавия са на всякъде, всички енджини предлагат разработването на игри автоматично за няколко платформи, големите разработчици отдавна синхронизират прогреса и сейвовете на продуктите си на едно място, както и поддържат общи сървъри. И след всичко казано, само една компания се цепи от колектива и стриктно държи затворена система. За щастие изглежда натиска е твърде голям и от Sony най-сетне са отстъпили.

 

След години на агонизиращо чакане PlayStation 4 вече ще позволява/поддържа кросплай с други конзолни (и не само) платформи.

 

 

Части от официалното обръщение на John Kodera, президент и глобален изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment :

 

След задълбочен процес на оценяване, SIA определи пътя за поддръжката над съдържание за cross-play за избран контент на трети страни (има се на предвид чужди студия, бел. ред,) 

Първата стъпка ще е отворен бета тест за Fortnite, който ще позволи геймплей на играта, записването на прогрес и търговия между PlayStation 4, Android, iOS, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows и Mac. Ние виждаме бетата, като възможност да направим задълбочени тестове и да се уверим, че играта между различните платформи е най-добра на PlayStation 4, докато се съобразяваме с опита на потребителите както от техническа, така и от социална гледна точка.

Това представлява огромна промяна в политиката н SIE и ние в момента планираме процес обхващаш организацията, да поддържаме тези промени. Ние ще направим ъпдейт, когато имаме повече детайли за споделяне, включващи повече спецификации относно времевата линия на бетата и кога смятаме да го направим и за други заглавия.

 

Fortnite е първата игра, която интегрира новата опция, за съжаление, поне за сега, си има своите ограничения и трябва да добавя – малко заплетен и заобиколен начин за стартиране на cross-play :

 

  • Преди всичко, трябва да имаме Epic акаунт, може да си създадем такъв на  : www.epicgames.com
  • В настройките да синхронизираме всички акаунти от различните платформи, на които играем Fortnite (в случая нашия PSN акаунт)
  • Да добавим всички приятели, с които искаме да играем, в Epic акаунта си (добавяме техните Epic акаунти)
  • От PS4 конзолата, в самата игра, влизаме в настройките с бутона Options и избираме с кои приятели искаме да играем (отново, посочваме Epic акаунтите им).

 

След горното, ще може да играем с всеки, не зависимо на каква платформа е – PlayStation 4, Android, iOS, Nintendo Switch, Xbox One, Microsoft Windows и Mac.

 

Едно страхотно начало, за което първо съм изненадан и второ – доста хайпнат. Силно се надявам с времето да стане тенденция и да може да се интегрира в игрите по усмотрение на разработчиците, без нуждата от контрол.

Written by: gataka

2 Comments Added

Join Discussion

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com