Linux на PlayStation 4 – още една стъпка в посока хаквнето на конзолата

Сцената продължава да се тресе, скука няма и всеки ден някой гръмва с нещо ново. Хакерската група fail0verflow показа вчера, на състоялото се събитие Chaos Communication Congress (CCC), пусната Linux операционна система на PS4 конзола и стартирането на демо играта Pokemon. Това събитие беше тизвано преди няколко дни и макар очаквано, беше трудно да се повярва, преди да бъде показано. Видео демо, което най-добре може да покаже какво е постигнато :

Всичко коет работи в сегашния билд :

 • Timers, IRQs, PCI shenanigans
 • Serial Port
 • Framebuffer
 • Lernel Modesetting
 • HDMI encoder
 • Etherne
 • WiFi
 • Bluetoothe
 • S/PDIG Audio (Oprical)
 • Blinkenlights

Неща, по които се работи и остава да бъдат включени :

 • 3D ускорение
 • USB
 • звук по HDMI

Не тествано :

 • Sata AHCI (Blu-Ray)

 

Хакерската група обещава скоро да разпространи пачове за карнела и bootstrap код, нещата нужни за портването и пускането на linux нa PS4.  Самия карнел екплоит, който е ползван за пробиване на защитата на конзолата, не е обявен и вероятно няма да бъде, но такъв вече съществува и алтернатива има, повече тук.

fail0verflow е хакерска група съществуваща от години на сцената, разпространявала е код за PS3, PS Vita и наскоро дори за Wii U, на нея се дължи първия метод за извличане на „Root Key“ на PS3, с което стана възможно преподписването на неофициални приложения, още през 2011 година. Обикновено тези хора правят неща, за които много други групи или програмисти са се провалили преди и когато изкарат нещо, то винаги е значимо и подпомага развитието на тази сцена.

 

Повече за групата :

официален сайт/блог : fail0verflow.com

Twitter : twitter.com/fail0verflow.

 

Това е второто по значимост събитие, след карнел експлоита на CTurt. Пробиването на защитата на конзолата и стартирането на неподписан код, както може да видим, вче не е проблем за хората, които знаят какво правят, и вероятно е въпрос на време да се появи първия CFW и вероятно първия метод за стартиране на игри. Остава да се заредим с търпение.

Written by: gataka

13 коментара Added

Join Discussion
 1. Xakepa 31.12.2015 | Отговор

  Браво на пичовете от fail0verflow.Повече трябва да има, като тях.Дано само да стане по скоро, че нямам търпение 🙂

 2. Vini 02.01.2016 | Отговор

  За съжаление всичките генерации PS през времето до сега ги “разбиха“, силно се надявам обаче 4ката да НЕ я пипнат изобщо, никога !
  Дано обществото у нас да се научи да работи, да си купува оригинални неща, дали нови или 2ра ръка, защо да не взима и под наем и да спре с това скапано пиратство дребно крадливо. По-голямата част са се превърнали в дребни, алчни, безчувствени роботи на които им е “най-лесно“ и “сладко“ да получават всичко на готово…

  • Spewn! 04.01.2016 | Отговор

   Аз лично съм имал хакната конзола, но пак си купувах игри като The Last of US, GTA V, PES 13, Battlefield 4, Gran Turismo 5/6, KillZone и още много други. Ако играта си заслужава парите, с удоволствие си я купувам.

 3. mitko2848 03.01.2016 | Отговор

  Ако живеехме в бяла страна щях да се съглася с теб,но като съчетаеш ниските доходи в България с по високите цени на игрите тук-20-30% над цените в нормалните страни……

 4. Wargasmo 03.01.2016 | Отговор

  Това е чудесна новина.Аз пък силно се надявам това хавнане да не продължи много,защото вече доста се поохарчих с тези игрички.Сериозно не си заслужава да се харчат толкова пари „120/140лв“ само за една игра при положение че вивеем в България.Ако става на въпрос за цената на хака,аз бих дал ако ще и 200лв!

 5. Joro 04.01.2016 | Отговор

  Честно казано съм леко против хакването .Имам хакната тройка и четворка и бокс и кво ли още не .В момента ,в който хакнах тройката спрях да играя .Имаше толкова много игри ,че буквално се чудех коя да почна и в крайна сметка почти нищо не играх . Сега с четворката ми е кеф ,купувам си игри ,играя си ,нека не забравяме онлайн възможностите .Да игрите са скъпи в България съгласен съм ,но в крайна сметка втора употреба се намират на прилични цени ,да не говорим ,че никой не ви е спрял да си купувате игри от чужбина след като са по-евтини.Стига сме се оправдавали с доходите ни ,защото ако бчхме толкова бедни колкото всички ни изкарвате ,нямаше да имате Ps4 и телевизори за по 1500 лева и телефони за по 1000 .Просто ние сме свикнали така ,ще дадем 800 лева за конзола и после ама неможе ли нещо по-евтино …. Пак казвам това е мое мнение не искам да обидя никого ,но ако всеки малко се замисли ще види ,че имам основание . Успешна Нова Година на всички.

 6. kalkab 04.01.2016 | Отговор

  Имам PS3 за който съм си купил всички жестоки ексклузиви на Сони. Към края на жизнения цикъл на конзолата си сложих Cobra ODE с който да съм изиграл има няма 5 пиратски игри и от тогава Сонито събира прах. Вярно е че в БГ игрите са скъпи и няма голям избор но има чужди сйтове които продават втора ръка игри на прилични цени. Замислям се за PS4 че са наизлезли и предстоят да излизат нечовешки ексклузиви – само да падне малко цената на конзолата. А относно хака добре ще да я хакнат някой ден. А междувременно не забравяйте че PS3 и PS4 са region free и игри могат да се купуват от всякъде.

 7. @4&k0 05.01.2016 | Отговор

  с Cobra ODE съм превъртял над 100 игри на PS3. когато излезе хак за PS4 ще го сложа, дори да изгубя онлайн мултиплеъра

 8. mitko2848 05.01.2016 | Отговор

  Въпроса не е толкова в парите, колкото в това че големите фирми в сличая Sony ни третират третират като „Негри“-една от най-бедните страни в Европа и не само с 30% по-високи цени на игрите,не важащи промоций за страната,по-малко заглавия спрямо белите страни……Ще ви дам пример с Русия където пиратството е не по малко разпространено от при нас-цени на игрите-30 % по-ниски от нашите да не говорим че повече от половината от игрите са с руска версия-озвучени на руски или поне с руски субтитри.

 9. Така е, не ми трябва онлайн, само да хакнат чудото ще си играя на воля!

 10. Лично аз няма да се лиша от онлайн,защото е просто несравнимо.Спрете да мрънкате за цената на игрите,колко са скъпи,а вместо това може да откажите цигарите примерно и всеки месец ще си купувате не по-една,а по-две игри.

  • Vini 07.01.2016 | Отговор

   Да, един пример с цигарите… Има 10ки други начини да се спестят/съберат средства, пък и чувството да си купиш оригинален,истински продукт който ползваш на НЕдокосната от хак и глупости платформа е абсолютно несравнимо !

 11. Minosa 06.01.2016 | Отговор

  Знам че не е по темата,но маи по Gears of War ще има турнир

Leave Your Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : [email protected]