Сагата с PS4 хакването продължава – първия истински кернел експлоит

В последните няколко дни сцената беше залята с информация свързана с хакването на PS4. Източника на всичко е доста талантливия програмист CTurt, същия който преди два месеца успя да пусне първия неподписан код на конзолата и разпространи създаден от него неофициален SDK кит (повече може да прочетете тук). В общи в линии програмиста е намерил и изпълнил първия кернел експлоит – най-важната стъпка за създаването на CFW и вероятно е въпрос на време някой да впрегне събраните знания в работещо решение.

 

Всичко за CTurt :

Twitter акаунта на програмиста – за съжаление информацията е скрита и е достъпна само за одобрени последователи.

официалния блог : cturt.github.io – цялата информация е описана и систематизирана на едно място, с всички технически характеристики

 

Техническата част е събрана в три статии, доста подробно описана и лесно изпълнима за хора с нужните знания :

 

Кернел експлоита зависи от няколко отделни  слабости в системата – webkit експлоита, който съществува от няколко месеца, достъп до JIT (Just-in-time compilation) за изпълнение на код и не на последно място, най-важното – BadIRET – екплоит ползващ слабост в кернела, открит първоначално в Linux операционната система. Всичко това е описано доста подробно в горепосочените линкове.

И след всичките тези хайпващи знания, идва и доста мрачната и неприятната част на нещата. Първо въпросния експлоит и всичко споменато може да се използва само и единствено на софтуерна версия до 1.76, след фирмуер 2.xx webkit експлоита е пачнат, да не говорим, че в момента последния фирмуер е 3.xx и само може да гадаем колко неща са променени и пачнати. Второ CTurt, след публикуването на тази изключително важна за сцената информация, обяви своето оттегляне от сцената.

 

Причините за спирането на проекта не са обявени, проучванията и обратното инженерство, както самия CTurt казва, са погълнали месеци от неговия живот, отказването му точно в момента, когато е най-близо изглеждат нелогични и е възможно да се дължи на външен натиск и/или дори заплаха от съдебно производство от страна на Sony. Макар това да е спекулация, звучи възможно и беше прилагано в миналото над програмистите работили доста успешно над отключването на PS3.

 

 

 

Written by: gataka

3 Comments Added

Join Discussion
  1. kriss4an 22.12.2015 | Отговор

    Хмм, в крайна сметка се оказа че хакера Cturt е споделил код, който не е точно негов. Следователно фалша че се оттегли от сцената и че е посветил доста време на експлойта е меко казано смешно. Стискам палци, че истинските създатели на екслойта няма да спрат работа и модването би се случило доста скоро.

  2. Gataka ти какво мислиш по тоя въпрос , защо толкова много време се бавят с тоя хак за ps4.Кога ще го направят когато вече никой не се интересува от ps4 ли?

  3. Едно време бях голям пират с xbox 360-ката,но сега вече не бих се лишил от стархотния онлайн режим на ps4

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com