Всички закупени дигитални игри за PS4 или Xbox ONE се съхраняват съответно в даден PSN или Xbox Live акаунт. Това съвсем естествено доведе до един неофициален пазар на подобни акаунти – предлагат се в редица аукциони, като eBay, OLX, форуми , социалните мрежи и дори от уста на уста. Тази тема има за цел да предупреди всеки, който не е запознат как работят нещата, с рисковете от закупуването на такъв продукт.

Собственост :

 

Всеки един PSN или Xbox Live акаунт е обвързан с лични данни, които са посочени при създаването му – име, дата на раждане и адрес. От въпросните 3, само и единственото последното би могло да бъде сменено, останалите – те са записани в акаунта за винаги и удостоверяват собственост. Ако такъв акаунт ви бъде предоставен или продаден, дори да смените паролата и имейл адреса, първия му собственик винаги и по всяко време би могъл да си го поиска от съпорта, като при представяне на документ за самоличност, удостоверяващ гореспоменатите данни – той ще му бъде (без никакви съмнения) върнат.

На кратко – закупения чужд PSN или Xbox Live акаунт винаги и по всяко време може да бъде върнат от съпорта на първоначалния собственик.

А ако горното се повтори или потрети, с други думи, ползвате или активирате често акаунти, които собственика си ги взима след това – вашата конзола рискува да бъде банната.

 

Не оторизиран метод за закупуване на игрите :

Това е най-неприятния сценарий. Игрите в PSN или Xbox Live акаунта да са закупени с крадени/присвоени средства, с не оторизиран paypal акаунт или кредитна карта. За голямо съжаление това много често се практикува. Когато (или ако) собственика на компрометираните средствата пусне оплакване и споменатото бъде доказано, PSN/Xbox Live акаунта ще бъде блокиран и игрите в него недостъпни. Но най-притеснителното – ако акаунта е активиран на конзолата, има риск тя дори да бъде банната.

 

Опровержение :

Не твърдя, че всички продавачи на подобни акаунти имат користни цели. Много често хората просто продават нещо, което повече няма да ползват, но имайте една на ум, интернет е необятно място и никога не знаете, на какво ще попаднете.

Written by: gataka

18 Comments Added

Join Discussion
 1. Иван 11.09.2020 | Отговор

  Здрасти, имам следния проблем на PS4 – моят малкия играе на Майнкрафт, закупен от PSStore, но от 20-ина дни не му зарежда играта – само червен екран и надпис на MOJANG. Свързах се с поддръжката на Плейстейшън в БГ и оттам ми казаха да съм се обърнел за проблема към създателя на играта ?!?! Сега незнам какво да правя – дали ако я истрия ще мога да я инсталирам отново без да я закопувам, само на 45 дни игра е. А отделно сме копували и други пакети, но поне за играта да не плащам пак 57 лв. Благодаря ти предварително ако можеш да ми отговориш и помогнеш.

 2. Веско 28.06.2019 | Отговор

  Здравейте,купих си пс4 с акаунт и като смених имейла с моя вече не мога влезна защото ми пише че не може два профила с един и същ ИД.какво да направя?

 3. Здравейте,купих си пс4 с акаунт и като смених имейла с моя вече не мога влезна защото ми пише че не може два профила с един и същ ИД.какво да направя?

  • gataka 03.07.2019 | Отговор

   Привет, честно казано нямаш опции. Единствената възможност е собственика да даде паролата.

   Акаунта е поименен и е свързан с лични данни, винаги и по всяко време може да се представи лична карда и да бъде върнат на собственика. В договора, при създаването на каунта, пише изрично, че той не може да се продава или преотдава под наем. Купуването на дигитални акаунти е доста рисково и обикновено води до проблеми и загубата му.

   • Така и стана той ми даде паролата аз влязох и се опитах да сменя имейла и паролата,направих го и до там след това не мога да вляза,казва ми,че неможе двама потребители с един и същи ID.

   • Така и стана той ми даде паролата аз влязох и се опитах да сменя имейла и паролата,направих го и до там след това не мога да вляза,казва ми,че неможе двама потребители с един и същи ID.

 4. Така и мисля да направя да не купувам повече дигитални игри пък и след като ги изиграеш няма как да ги продадеш но на диск сие друго яче къде бартерче или пък на половин цена я продаваш
  И така продължаваш на пред

 5. Питам отново ако изтрием акаунта биха ли ни банали пак тъй като е активиран на нашата конзола веднъж

  • Митко 31.05.2016 | Отговор

   Аз съм разработчик и мога да ти гарантирам че такъв термин като „изтрита информация“ няма в интернет 🙂 Просто едно нещо се маркиран че е било изтрито и се запазва в базата данни. Не работя в PS и както виждаш по-отгоре научавам нови неща постоянно – но щом си го изтрил – няма да има проблеми 🙂 Даже ако го оставиш отново не би следвало да имаш проблем просто за напред не купувай такива акаунти 🙂

 6. Mitko 31.05.2016 | Отговор

  Може ли да ни дадеш някакви официални сведения относно тези банова на конзоли (PS4) ? Че нещо се разминават с това което аз знам – а именно бан на акаунт а не на самата конзола – и то за 14 дена.

   • Митко 31.05.2016 | Отговор

    Мерси за информацията, не знаех наистина че така стоят нещата. За напред ще избягвам да купувам такива игри (с акаунти) – но предполагам че първо ще ти дадът жълт картон (suspended console) ако има проблем отново и след това ban console.

 7. Joro 30.05.2016 | Отговор

  Реално от това което прочетох има шанс да баннат конзолата ,защото при оплакване от истинския собственик ,че му е хакнат акаунта ,те могат да проверят предполагам ,че той е бил активиран на мойта конзола .За съдебен процес не вярвам ,въпреки че това си е престъпление ,човека от който съм купил акаунта ме увери ,че е безопасно ,но аз в последствие разбрах ,че е краден и хич не ми хареса това !!!Жорка какво мислиш ти по тоя въпрос

 8. [Spewn!] 30.05.2016 | Отговор

  Евтиното винаги излиза по-скъпо. Няма риск от съдебен процес, но парите ви отиват на „кино“.

 9. Varnenec 29.05.2016 | Отговор

  Рискове от съдебни процеси има ли? Или понеже акаунтите са от usa, а ние сме в BG трудно би могло да стане?
  Мерси за инфото иначе 🙂

 10. Dimo 29.05.2016 | Отговор

  Така е ,но при тези цени хората прибягват до такъв метод

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com