Primary и Home акаунт – споделянето на игри и абонамент на две конзоли при PS4 и Xbox ONE

Макар много от вас да знаят за долупосоченото, реших да го опиша за всички, на които не им е известно и/или не знаят как точно работи или как се изпълнява :

 

Всички закупени игри, онлайн абонамент и други дигитални игри, се пазят и съхраняват в онлайн акаунта ни. Всеки един такъв акаунт може да бъде активиран на една дадена конзола, при PS4 се нарича „primary“ акаунт, при Xbox ONE – Home акаунт. Когато акаунта е активиран конзолата получава следните възможности :

 

 • дигиталните игри могат да се играят офлайн, без връзка с интернет/PS Plus/Xbox Live
 • всяка една дигитална игра (от конкретния акаунт) да може да се ползва от друг акаунт, вписа в конзолата
 • PS plus или Xbox Live абонамента се споделя с всички други вписани акаунти в конзолата

 

Гореспоменатото само по себе си звучи добре, но косвено дава още един огромен бонус – един акаунт да бъде ползван на две конзоли :

Ако впишем и активираме акаунт X на една конзола, всички негови игри и онлайн абонамент могат да бъдат ползвани от акаунт Y и то без нуждата акаунт X да бъде логнат. В същия период, може да се логнем с акаунт X (без да можем да го активираме) на втора конзола и всичко споменато да бъде ползвано отново , този път акаунт X трябва да е логнат постоянно.

Доста лесно за изпълнение, така двама приятели могат да си споделят един на друг акаунтите, всеки да може да ползва игрите на другия и да закупят само един единствен онлайн абонамент.

Две особености, които трябва да се имат на предвид :

 • Ако при не активираната конзола няма достъп до интернет или сървърите на PSN/Xbox Live са извън строя – дигиталните игри няма да са достъпни.
 • При активираната конзола всичко ще е достъпно, независимо дали има достъп до PSN/Xbox Live или не.
 • Споделяйте само с хора, на които имате доверие. Другата страна ще има достъп до акаунта ви, право да сменя паролата и дори може да закупува игри от ваше име, ако имате добавен метод за плащане.
 • Активирания акаунт може винаги да бъде деактивиран от конзолата, на която е активиран и един единствен път в рамките на 6 месеца от официалния сайт на PSN.

 

Активирането и деактивирането може да направите както следва :

 

за PlayStation 4 :

[Settings]

[PlayStation Network]

[Activate as Your Primary PS4]

 

За Xbox ONE :

 • Settings.
 • All Settings.
 •  Personalisation.
 •  My home Xbox.

Written by: gataka

7 Comments Added

Join Discussion
 1. искам да попитам, купих си конзола и вече имам няколко онлайн закупени заглавия на нея. понеже не мога да се доредя от големият ми син да играя – взех една и на него. сега обаче не знам дали е възможно да споделя игрите от моята конзола на тази на сина ми за да ги играе и той или трябва да ги купя отново. половината игри играя аз – другата половина съм ги купил заради него

 2. И аз мога ли да дам акаунта който са ми пратили на мой приятел макърче съм го активирал на моята конзола тъй като има и други игри във него който не съм изтеглил все още

  • gataka 23.05.2016 | Отговор

   Можеш да го дадеш и да го ползвате по начина, по който е описано и двамата.

   За съжаление има начин, този акаунт винаги може да бъде върнат, при посикване, на първоначалния собствник. Това е за друга тема, ако имам време, днес надали, но утре ще опитам да я напиша и да обясня рисковете от такива покупки.

 3. Гатаче аз от скоро купувам дигитални игри за пс4 ими пращат акаун който активирам на конзолата и така играя определена игра има ли възможност да увисна някой ден с покупките си)))

 4. @4&k0 22.05.2016 | Отговор

  втората PS4 с която споделяме нашия акаунт, само една ли може да е? или тази седмица влизам в акаунта си от произволна конзола, следващата от друга различна PS4 и така.. като имаме повече приятели, на които се доверяваме по друго време, те може ли да се редуват и логват в акаунта ми от своите PS4, ако се изчакват?

  • gataka 22.05.2016 | Отговор

   Може да, той не се активира и може да се редува на различни конзоли. Но има един момент, в който може да бъде блокиран от съображения за сигурност.

   Така един акаунт го размотавахме няколко човека от Германия и България, с няколко конзоли накрая и го блокираха по споменатия начин , няколко дни собственика се разправя да си го отключи.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com