Нелоялна реклама на Microsoft и канала Machinima в youtube

Преди няколко дни, от Machinima са започнали голяма кампания за промотиране на Xbox One. Machinima е компания, която се занимава със създаването на видео клипове, всякакъв контент, свързан с Game индустрията. Хоства огромен брой youube канали с милиарди гледания, собствения и сайт machinima.com отдавна се е превърнал в институция. Цялата мрежа изграден от компанията действа като самостоятелна медия и има голям ефект върху индустрията.

 

За целта на кампанията от Machinima са разпратили писма/покани, към подбрани youtuber-и, с предложение, ако те направят позитивно ревю или клипче, как ползва Xbox One, ще получат по 3 долара на всеки 1000 гледания. Ето снимка на официалното предложение :

 

ku-xlarge

 

В общи линии от създателя на видеото се изисква :

 • 30 секунди игра на Xbox ONE
 • да спомене устно, че играе на Xbox One
 • да сложи таг на видеото  XMBM13
 • да следва напътствията о назначението (навярно са оформени в договора)
 • да представи вyoutube видеото през Poptent

 

Кампанията почва от 14 януари и завършва на 9 Февруари, начисляването на хонорара спира на тази дата или ако видеото достигне 1.25  милиона гледания.

 

Един от мениджърите на Machinima Ronald Smith пусна в своя Twitter  акаунт съобщение, доказващо реалността на кампанията :

ku-xlarge (1)

 

Този Tweet е изтрит след няколко дни, в опит да се скрие промоцията.

 

Притеснителното идва, когато някой от влезлите в програмата youtuber-и оповестява каузите от договора, едно изречение хвърля ужасна светлина на всичко :

[su_quote]Вие нямате право да кажете каквото и да е негативно за Machinima, Xbox One или за някоя от игрите във вашето видео[/su_quote]

 

В каузите е включена поверителност, която някой не е спазил, за да информира общността :

[su_quote]Вие се съгласявате да пазите конфиденциалност при всякакъв случай свързан с това споразумение, включително, но не ограничено, до изискванията за промоцията и CPM компенсацията, изброени по долу. Вие разбирате, че не може да препращате копия на Споразумението или на условията за него в интернет или да ги споделят със трето лице (освен правов или финансов съветник). Вие се съгласявате, да прочетете Nondisclosure Споразумението (прикачено и маркирано, като експонат „A“) и вие разбирате и сте съгласен със условията на Nondisclosure Споразумението, което е включено като част от Споразумението.[/su_quote]

 

Целия текст, може дапрочетете тук : pastebin.com/vec6vjv5

 

На кратко – от Machinima и косвено Microsoft плащат на потребителите да говорят добри и позитивни неща за конзолата, без те да имат право да изкажат лично мение. След като информацията изтече от Machinima се опитват да покрият постъпката си, за сега няма официално изявление.

 

Written by: gataka

2 Comments Added

Join Discussion
 1. starbusrt 22.01.2014 | Отговор

  Нормално за Xbox, да изпратят покана и на Кейни да им похвали „епичните“ ексклузиви с някой ънбоксинг :))

 2. Xakepa 21.01.2014 | Отговор

  Както е приказката „умре циганката дето те хвалеше“ и сега няма кой да им гали егото 😀

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com