ON! Fest 2017 : Game Dev Summit и „Games Made in BG“

Game Dev Summit е бизнес конференция за разработка на видео игри. Въпросното е единствено по рода си в България, случва се  за 4-ти пореден път, по време на ON! Fest 2017, и ще събере на едно място голям брой компании и екипи, работещи в сектора . Гейминг индустрията, в нашата мила родина, се е разраснала драстично в последните години и днес имах удоволствието да се запозная със кратка статистика, любезно предоставена от екипа на евента и тя е изненадваща – на територията на България има 40 компании занимаващи се с гейминг, с общо 1000 служителя, числото включва чужди филиали (за пример мога да дам любимците ни от Ubisoft Sofia), утвърдени Български студия и независими разработчици на инди игри. Вероятно могат да се добавят и доста фрилансъри и дистанционни кадри – тестери, дизайнери и може би още.

 

Румънската асоциация на разработчиците е подготвила презентация, представяща по обща картина за състоянието на индустрията в Европа, а в последствие  представители  на компания Carbon ще ни споделят своя опит в работата си с независими разработчици и ще очертаят критериите, според които компанията би инвестирала и подпомогнала развитието на едно студио. 

 

За мен най-важната сегмент е панела „Games Made in BG“, част от GDS –  първото експо за създатели на видео игри от България. А както написах по горе, те не са никак малко.  Целта е е гейм разработчиците да се съберат под един покрив с геймъри, медии и дори евентуални инвеститори.

 

Ясно ми е, че обичаме да сме от другата страна на нещата и просто да играем готовия продукт, но конференцията предлага твърде интересни материали от кухнята, включващи подготовката, разработването и издаването, както и възможност за среща със самите девелопъти, гейм дизайнери и други лица от индустрията. Не е за пропускане и е страхотно, че се случва на наша територия, и то в такива размери.

 

Още за ON! Fest може да прочетете тук, както и на официалния сайт : onfest.org. Фестивала ще се проведе на 24-ти и 25-ти Юни.

Written by: gataka

No comments yet.

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com