Мишка и клавиатура на PS3 конзола – самоделно устройство и GIMX

GIMX, съкращение от  Game Input MultipleXer или Game Input MatriX. Това е софтуер, с който посредством компютър може напълно да управлявате PS3 конзола. В общи линии, софтуера изпраща всяка една команда направена от компютърната мишка и клавиатура към PS3 конзолата, като конвертира командата, да съответства на команда подадена от джойстик.

Естествено за този софтуер е нужен и специален хардуер. Този хардуер не се продава, но може човек сам да си го сглоби. За целта са нужни Teensy 2.0 програматор и USB serial конвертор. Teensy-то се програмира със специален за целта hex файл и се запоява по схема към сериал конвертора.  Получава се това малко, но мощно адаптърче :

 

DSC07729

 

Това на снимката е моята версия, направих си го за лична употреба и за, макар и краткото време, в което имах удоволствието да го ползвам, съм изключително доволен. За моя голяма изненада прецизността на мишката е доста висока, след няколко минути игра , човек забравя че ползва конзола, а не компютър. За всеки различен компютър и различна мишка могат да се направят индивидуални настройки, в моя случай, аз ползвах стандартни, направени от друг потребител.

Ето видео, как работи въпросното адаптърче, като ползвам :

 • PS3 Super Slim (конзолата разбира се е нехакната)
 • мишка Razer Abyssus (с кабел, 3600 DPI)
 • безжична клавиатура Microsoft Laser 5000
 • GIMX софтуер
 • самоделно устройство
 • 47 инча LG LED телевизор

 

Играта е Call of Duty Black OPS 2 :

 

Оказа се доста важно да променя резолюцията на екрана в съотношение 4/3. Явно софтуера премерва движението на мишката в това съотношение и ако десктопа ми е с друго съотношение командите, които изпраща за движението на мишката не са правилни.

Софтуера е разделен на три приложения :

gimx-serial – с това приложение се дава старт на устройството, от него се избират предварително готовата легенда с настроени бутони и калибрация на мишката.

gimx-config – настройване на бутоните

gimx-fpsconfig – настройване на бутоните, второ приложение за същата цел, но мисля по удобно

gimxfpsconfig

 

Ето още едно клипче, пуснал съм играта Brink. Тук ползвам същите контроли и калибрация, като на Black OPS 2, но честно казано мишката ми е малко по бавна и усещането е по различно, вероятно трябва да отделя внимание и да науча как се ползват инструментите за калибриране :

 

 

Адаптърчето може да се ползва на всяка една PS3 конзола – дебела, тънка, супер тънка. Няма значение дали е модната или не. Също така има и бета версия на софтуера за Xbox 360, когато намеря време ще пробвам и нея.

Бях подходил доста скептично, в миналото съм ползвал няколко на-брой преходници за клавиатура и мишка, но техния ефект беше трагичен, лага беше голям, прецизността незадоволителна. Дори след закупуването на нужните елементи минаха няколко месеца преди да си дам зор да го сглобя и тествам. Но резултата за мен е изненадващо задоволителен, отдавна не съм изпитвал такъв кеф да играя шутър на конзола. Когато намеря време ще поиграя малко онлайн и ще направя нов клип.

Written by: gataka

6 Comments Added

Join Discussion
 1. Dimitar 16.10.2013 | Отговор

  Здравейте. Искам да попитам има ли шанс това да стане и за Хбокс. Поне за клавиатура.

  • Dimitar 16.10.2013 | Отговор

   Извинявам се за предния си коментар. Не дочетах цялата статия. И понеже искам да се захвана с устройството за Хбокс искам да попитам има ли някакъв проблем ако конзолата е хакната.

   • gataka 16.10.2013 | Отговор

    Не, дали е модната не е от значение.

 2. coonneecti 16.08.2013 | Отговор

  Можеш ли да дадеш гайд как да си го слгобим + софтуера???
  Иаче трябва да кажя ,че е много яко и човек може да спести 100 лв като не копува Cronus usb!
  И мога ли да го програмирам със Progskeet ???

 3. Xakepa 14.08.2013 | Отговор

  Готина машинка, но за съжаление не бих могъл да си сглобя такава 🙁

Leave Your Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : gataka85@gmail.com