Cobra ODE : инсталине на multiMAN, подготвяне и стартиране на игри

Забележка : темата е стара и метода в нея е остарял, за актоално и пълно ръководство, тук : PlayStation 3 Cobra ODE ръководство

 

Cobra ODE работи само с външна USB медия (хард/флашка), вътрешния хард диск е неизползваем за качване на игри, поне на този етап. Препоръчително е харда да има само един дял и да е с файлова система NTFS.

Ако харда е във файлова система FAT32 .ISO файловете ще е необходимо да се раздробяват, а ако харда е на повече от един дял конзолата разпознава само първия NTFS дял който открие и игнорира всички останали.

 

Инсталиране на multiMAN :

 

Нужни файлове :

multiMAN 4.46.01  за Cobra ODE

cobra.db (Cobra database файл)

 

 • Създайте нова папка на външното USB устройство с име „COBRA“, с главни букви (задължително), без кавички. Сложете в нея двата файла : manager.iso (multiMAN, името трябва да е задължително manager.iso, не го променяйте) и файла cobra.db.
 • Сложете флашката в USB порта на външната контролна платка на Cobra ODE, сложете ключето на „EMU“ и стартирайте конзолата.
 • Сложете в конзолата оригинален диск (задължително), в менюто на мястото на оригиналния диск ще се появи иконка на multiMAN, като името ще е замаскирано като демо диск,  и може да го стартирате :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

Забележка : ако няма диск в конзолата иконката няма да бъде показана. В „Emulation“ мод (когато Cobra ODE работи) разчитането на диска може да стане със забавяне или да не се покаже, в този случай извадете диска и го поставете отново (за Super Slim конзолите е нужно само да отворите капака за диска и да го затворите отново).

 

Конвертиране/подготвяне на игри в ISO формат

 

До този момент всички игри са качвани в екстрактнат формат – една папка с всички файлове в нея. За да се ползва с Cobra ODE играта е необходимо да е в ISO формат. Процедурата е лесна и автоматична.

Нужен софтуер :

genps3iso.exe

 

 • Първо определете главната директория на играта (ако е архивирана – разархивирайте), следвайте тази схема да определите папката на играта :

 

tip

 

В главната директория на играта трябва да фигурират задължително директория PS3_GAME и файл PS3_DISC.SFB, по това ще я познаете. В конкретния случай, показан на картинката главната директория е Blus-3031.

 

 • Стартирайте програмата genps3iso,  изберете точно определената директория на играта и дайте OK :

 

genps3iso1

 

 •  Програмата ще ви запита къде да запазите готовия конвертиран ISO файл, напишете име, изберете подходяща директория и натиснете SAVE :

 

genps3iso2

 

 • Програмата ще ви попита дали искате да разделите ISO файла на малки части – за NTFS дял изберете NO, за FAT32 (не се препоръчва) изберете YES :

 

genps3iso3

 

 •  Програмата ще започне да работи, изчакайте няколко минути, след като свърши натиснете ENTER за да излезете от нея :

 

genps3iso4

 

 Качване на игри :

 

Игрите се качват във същата USB медия (флашка/хард диск), на която се намира Game Manager (в нашия случай multiMAN).
Създайте нова папка с име PS3_GAMES на външната памет и копирайте всички игри в .ISO формат вътре.

 

Директориите трябва да изглеждат така :

 

tip2

 

Стартиране на игри :

 

 • Пуснете конзолата в „EMULATION“ мод (ключето на външната контролна платка на EMU), сложете оригинален диск и стартирайте multiMAN
 • Изберете игра от колонка GAME и натиснете X

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 • Конзолата ще ви запита дали искате да заредите играта в ODE мод – изберете YES :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

 •  Играта ще се зареди и multiMAN ще поиска да изключите конзолата от контролера – направете го :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

 

 •  Пуснете конзолата и на мястото на иконката на оригиналния диск (където преди това беше multiMAN) ще е заредена избраната игра и може да я стартирате :

 

DScaler still Taken with DScaler Version 4.1.15 Input was USB2.0 ATV Deinterlace mode was Video (TomsMoComp)

Забележка : след избирането на играта тя ще е активна докато диска бъде изваден (за Super Slim конзолите е достатъчно да се отвори капака на драйва). Изваждането на диска рестартира функциите и след като се върне на иконката ще е активен отново multiMAN и ще може да се избере нова игра.

Written by: gataka

5 коментара Added

Join Discussion
 1. stel92 13.09.2013 | Отговор

  Има ли иначе инфо дали е голяма възмовжноста от банн ако си сложя Cobra ODE?
  Супер гайд Браво!!!

  • gataka 13.09.2013 | Отговор

   За сега не е ясно, не се знае дали Sony могат да открият ползването му.

   Никой до сега, който има такова устройство не се е оплакал от бан, но вероятно трябва да мине повече време.

 2. bobsaa 06.10.2013 | Отговор

  Малко не е тук мястото за този въпрос,извинявам се но ка4их си една игра и като я стартирам ми излиза гре6ка 80010017.Какво да правя. Играта е Homefront

  • gataka 06.10.2013 | Отговор

   С Cobra ODE ли си?

   За начало провери дали си с CFW 4.46, ако си с по ниска ъпдейтни до този официален фирмуер, не забравяй да изключих хака преди да ъпдейтнеш.
   След това ъпдейтни си бутлоадера и фирмуера на Cobra ODE до последните версии. Има известен бъг, когато в играта липсва иконка (.pkg фаял) и тя не тръгва. Това е оправено със софтуерен ъпдейт. Исъщо сложи последния multiMAN 4.46.04 за Cobra ODE, има го на сайта.

 3. Здравеи имам един въпрос не е по темата но като почна да играя онлаин ако ми поиска да кажем ъпдеит на играта или конзолата да го направя ли ?

Leave Your Reply

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : [email protected]