Primary и Home акаунт – споделянето на игри и абонамент на две конзоли при PS4 и Xbox ONE

Макар много от вас да знаят за долупосоченото, реших да го опиша за всички, на които не им е известно и/или не знаят как точно работи или как се изпълнява :

 

Всички закупени игри, онлайн абонамент и други дигитални игри, се пазят и съхраняват в онлайн акаунта ни. Всеки един такъв акаунт може да бъде активиран на една дадена конзола, при PS4 се нарича „primary“ акаунт, при Xbox ONE – Home акаунт. Когато акаунта е активиран конзолата получава следните възможности :

 

 • дигиталните игри могат да се играят офлайн, без връзка с интернет/PS Plus/Xbox Live
 • всяка една дигитална игра (от конкретния акаунт) да може да се ползва от друг акаунт, вписа в конзолата
 • PS plus или Xbox Live абонамента се споделя с всички други вписани акаунти в конзолата

 

Гореспоменатото само по себе си звучи добре, но косвено дава още един огромен бонус – един акаунт да бъде ползван на две конзоли :

Ако впишем и активираме акаунт X на една конзола, всички негови игри и онлайн абонамент могат да бъдат ползвани от акаунт Y и то без нуждата акаунт X да бъде логнат. В същия период, може да се логнем с акаунт X (без да можем да го активираме) на втора конзола и всичко споменато да бъде ползвано отново , този път акаунт X трябва да е логнат постоянно.

Доста лесно за изпълнение, така двама приятели могат да си споделят един на друг акаунтите, всеки да може да ползва игрите на другия и да закупят само един единствен онлайн абонамент.

Две особености, които трябва да се имат на предвид :

 • Ако при не активираната конзола няма достъп до интернет или сървърите на PSN/Xbox Live са извън строя – дигиталните игри няма да са достъпни.
 • При активираната конзола всичко ще е достъпно, независимо дали има достъп до PSN/Xbox Live или не.
 • Споделяйте само с хора, на които имате доверие. Другата страна ще има достъп до акаунта ви, право да сменя паролата и дори може да закупува игри от ваше име, ако имате добавен метод за плащане.
 • Активирания акаунт може винаги да бъде деактивиран от конзолата, на която е активиран и един единствен път в рамките на 6 месеца от официалния сайт на PSN.

 

Активирането и деактивирането може да направите както следва :

 

за PlayStation 4 :

[Settings]

[PlayStation Network]

[Activate as Your Primary PS4]

 

За Xbox ONE :

 • Settings.
 • All Settings.
 •  Personalisation.
 •  My home Xbox.

Written by: gataka

7 коментара Added

Join Discussion
 1. @4&k0 22.05.2016 | Отговор

  втората PS4 с която споделяме нашия акаунт, само една ли може да е? или тази седмица влизам в акаунта си от произволна конзола, следващата от друга различна PS4 и така.. като имаме повече приятели, на които се доверяваме по друго време, те може ли да се редуват и логват в акаунта ми от своите PS4, ако се изчакват?

  • gataka 22.05.2016 | Отговор

   Може да, той не се активира и може да се редува на различни конзоли. Но има един момент, в който може да бъде блокиран от съображения за сигурност.

   Така един акаунт го размотавахме няколко човека от Германия и България, с няколко конзоли накрая и го блокираха по споменатия начин , няколко дни собственика се разправя да си го отключи.

 2. Гатаче аз от скоро купувам дигитални игри за пс4 ими пращат акаун който активирам на конзолата и така играя определена игра има ли възможност да увисна някой ден с покупките си)))

 3. И аз мога ли да дам акаунта който са ми пратили на мой приятел макърче съм го активирал на моята конзола тъй като има и други игри във него който не съм изтеглил все още

  • gataka 23.05.2016 | Отговор

   Можеш да го дадеш и да го ползвате по начина, по който е описано и двамата.

   За съжаление има начин, този акаунт винаги може да бъде върнат, при посикване, на първоначалния собствник. Това е за друга тема, ако имам време, днес надали, но утре ще опитам да я напиша и да обясня рисковете от такива покупки.

 4. искам да попитам, купих си конзола и вече имам няколко онлайн закупени заглавия на нея. понеже не мога да се доредя от големият ми син да играя – взех една и на него. сега обаче не знам дали е възможно да споделя игрите от моята конзола на тази на сина ми за да ги играе и той или трябва да ги купя отново. половината игри играя аз – другата половина съм ги купил заради него

Leave Your Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : [email protected]