Всички закупени дигитални игри за PS4 или Xbox ONE се съхраняват съответно в даден PSN или Xbox Live акаунт. Това съвсем естествено доведе до един неофициален пазар на подобни акаунти – предлагат се в редица аукциони, като eBay, OLX, форуми , социалните мрежи и дори от уста на уста. Тази тема има за цел да предупреди всеки, който не е запознат как работят нещата, с рисковете от закупуването на такъв продукт.

Собственост :

 

Всеки един PSN или Xbox Live акаунт е обвързан с лични данни, които са посочени при създаването му – име, дата на раждане и адрес. От въпросните 3, само и единственото последното би могло да бъде сменено, останалите – те са записани в акаунта за винаги и удостоверяват собственост. Ако такъв акаунт ви бъде предоставен или продаден, дори да смените паролата и имейл адреса, първия му собственик винаги и по всяко време би могъл да си го поиска от съпорта, като при представяне на документ за самоличност, удостоверяващ гореспоменатите данни – той ще му бъде (без никакви съмнения) върнат.

На кратко – закупения чужд PSN или Xbox Live акаунт винаги и по всяко време може да бъде върнат от съпорта на първоначалния собственик.

А ако горното се повтори или потрети, с други думи, ползвате или активирате често акаунти, които собственика си ги взима след това – вашата конзола рискува да бъде банната.

 

Не оторизиран метод за закупуване на игрите :

Това е най-неприятния сценарий. Игрите в PSN или Xbox Live акаунта да са закупени с крадени/присвоени средства, с не оторизиран paypal акаунт или кредитна карта. За голямо съжаление това много често се практикува. Когато (или ако) собственика на компрометираните средствата пусне оплакване и споменатото бъде доказано, PSN/Xbox Live акаунта ще бъде блокиран и игрите в него недостъпни. Но най-притеснителното – ако акаунта е активиран на конзолата, има риск тя дори да бъде банната.

 

Опровержение :

Не твърдя, че всички продавачи на подобни акаунти имат користни цели. Много често хората просто продават нещо, което повече няма да ползват, но имайте една на ум, интернет е необятно място и никога не знаете, на какво ще попаднете.

Written by: gataka

12 коментара Added

Join Discussion
 1. Dimo 29.05.2016 | Отговор

  Така е ,но при тези цени хората прибягват до такъв метод

 2. Varnenec 29.05.2016 | Отговор

  Рискове от съдебни процеси има ли? Или понеже акаунтите са от usa, а ние сме в BG трудно би могло да стане?
  Мерси за инфото иначе 🙂

 3. [Spewn!] 30.05.2016 | Отговор

  Евтиното винаги излиза по-скъпо. Няма риск от съдебен процес, но парите ви отиват на „кино“.

 4. Joro 30.05.2016 | Отговор

  Реално от това което прочетох има шанс да баннат конзолата ,защото при оплакване от истинския собственик ,че му е хакнат акаунта ,те могат да проверят предполагам ,че той е бил активиран на мойта конзола .За съдебен процес не вярвам ,въпреки че това си е престъпление ,човека от който съм купил акаунта ме увери ,че е безопасно ,но аз в последствие разбрах ,че е краден и хич не ми хареса това !!!Жорка какво мислиш ти по тоя въпрос

 5. Mitko 31.05.2016 | Отговор

  Може ли да ни дадеш някакви официални сведения относно тези банова на конзоли (PS4) ? Че нещо се разминават с това което аз знам – а именно бан на акаунт а не на самата конзола – и то за 14 дена.

   • Митко 31.05.2016 | Отговор

    Мерси за информацията, не знаех наистина че така стоят нещата. За напред ще избягвам да купувам такива игри (с акаунти) – но предполагам че първо ще ти дадът жълт картон (suspended console) ако има проблем отново и след това ban console.

 6. Питам отново ако изтрием акаунта биха ли ни банали пак тъй като е активиран на нашата конзола веднъж

  • Митко 31.05.2016 | Отговор

   Аз съм разработчик и мога да ти гарантирам че такъв термин като „изтрита информация“ няма в интернет 🙂 Просто едно нещо се маркиран че е било изтрито и се запазва в базата данни. Не работя в PS и както виждаш по-отгоре научавам нови неща постоянно – но щом си го изтрил – няма да има проблеми 🙂 Даже ако го оставиш отново не би следвало да имаш проблем просто за напред не купувай такива акаунти 🙂

 7. Така и мисля да направя да не купувам повече дигитални игри пък и след като ги изиграеш няма как да ги продадеш но на диск сие друго яче къде бартерче или пък на половин цена я продаваш
  И така продължаваш на пред

Leave Your Reply

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : [email protected]