За PS3 емулатора и възможностите му

Почти 10 години темата за PS3 емулатор е обичана и широко коментирана по специализираните сайтове и блогове. Интереса е толкова голям, че ако напишете „PS3 emulator“ в google, ще ви излязат десетки или стотици сайтове, видео клипове, форумни теми и други, които да твърдят, че такъв има и услужливо да ви предлагат линкове към тях и методи да си пуснете God Of War или Uncharted на персонален компютър. За съжаление в повечето случаи става дума за неприятен спам. Да, емулатори наистина има, но способностите им далeч не достигат стартираането на споменатите игри.

Известни са ми три проекта :

 • RPCS3
 • Nucleus
 • Short Waves

За RPCS3 :

Поставям този емулатор на първо място, защото той е най-обещаващ и в най-напреднал стадий от трите. Програмата може да зарежда homebrew приложения и някой не особено тежки, в повечето случаи, аркадни игри. Проекта си има официална страница и дори форум : rpcs3.net, където може да следим за прогреса и последните билдове.

Доста впечатляващо видео, показващо играта After Burner Climax в действие.

 

За съжаление емулатора има много бъгове и дори за аркадните игри, нисък фрамрейт. Работи под Windows, като работеща версия може да се изтегли от официалния сайт.

 

За Nucleus :

 

Проекта е започнат от Германския студент Alexandro Sánchez Bach, като получава помощ от други познати от PS3 сцената програмисти. Всичко за проекта, както и за Windows версиите на програмата, може да намерите тук : github.com/AlexAltea/nucleus.

За съжаление емулатора е в начален стадий, какви са точно възможностите му, не ми е известно, няма и видео показващо това. Но по него се работи и от прочетеното изглежда обещаващо.

 

За Short Waves :

 

За съжаление този проект вероятно вече е прекратен, или поне информация за него няма от поне две години. Стартира още през 2013 година, което го прави първата подобна инициатива. Способен е да стартира само дребни домашни приложения. Видео :

 

 

До достигане до безпроблемно работещ емулатор, способен да стартира игри, като The Last Of US и Uncharted има много, възможно е да минат и години, но прогрес има и нужно да бъде споменато.

 

Паралелно с по горе описаното, се работи над емулатор и за Xbox 360, с кодово име „xenia-project“ , който е в доста по напреднал стадий. Актуалната му версия може да стартира десетки игри, повече за него тук .

Written by: gataka

6 коментара Added

Join Discussion
 1. Гатак би ли направил някоя темичка относно хаковете за новите конзоли? Че ми е интерсно въобще има ли напредък и въобще работи ли се по сериозно.Благодаря ти предварително

 2. Joro 20.03.2016 | Отговор

  Искрено се надявам да НЕ хакнат нито Xbox one нито PS4 .Всички ,които с нетърпение чаката това да се случи ,надявам се да си останете само с чакането . Като неможете да си позволите да си купите игра ,има PS3 за вас !И не ми се оправдавайте ,че заплатите ни били ниски .Секи втори тарикат е със смартфоун за 1000 лева ,така че подобни глупости си ги запазете за вас !!!

  • gataka 25.03.2016 | Отговор

   Наближава има доста неща които излязоха. За съжаление всичко за момента работи на фирмуер 1.76 или 2.0.

 3. Mozo 15.04.2018 | Отговор

  RPCS3 и Nucleus ги има и за Linux.. Свалете си капаците най-сетне и не се правете, че Linux не съществува.

Leave Your Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

За Consoles.bg

Здравейте на всички, consoles.bg е разработен и се поддържа (за сега) единствено от мен - Георги Христов , Gataka. Част е от моето хоби и интереса ми към игрите, в частност конзолните такива. За съжаление времето рядко ми стига да опиша всичко случващо се, камо ли да изиграя всичко, което ми харесва. Но поне се опитвам :).

Благодаря на всички, които посещават и четат блога и за стотиците коментари, оставени под темите.

Други мой проекти :

пишете ми : [email protected]